.همانطور که می دانید از مهم ترین ابزارهای نظام پرداخت کشور چک می باشد. در سال های اخیر نیز صدور چکهای بلامحل و برگشتی بسیار زیاد شده است. برای کاهش آمار چک های برگشتی، جلوگیری از صدور دسته چک برای افراد بدحساب و همچنین استعلام حساب صادرکننده توسط دریافت کننده چک، سامانه صیاد راه اندازی شده است. با جعفر صادق دادگر، وکیل ارومیه همراه باشید در ادامه می خواهیم در مورد این که چک صیادی چیست و چه نکاتی را باید در مورد آن بدانیم صحبت کنیم.
چک صیادی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
اگر پایین چک، سمت چپ و زیر لوگو نوشته باشد کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد می باشد چک شما جزء چک های صیادی می باشد. پس علاوه بر اینکه نمی توانید آن را در وجه حامل صادر کنید و حتما باید در وجه شخص معینی باشد، باید در سامانه صیاد هم ثبت کنید. در غیر این صورت به مشکل برمی خورید و چک شما پاس نمی شود. رنگ چک های جدید به رنگ بنفش می باشد، بر خلاف رنگ چک های قدیمی که به رنگ سبز یا صورتی بود.
نکاتی که باید در مورد چکهای صیادی بدانید
پس از اینکه دانستید چک صیادی چیست بهتر است با نکات زیر نیز آشنا شوید. تا بدانید در هنگام صدور یا دریافت چک بهتر است چه نکاتی را رعایت کنید:
- دقت داشته باشید چه در موقع انتقال، چه در موقع صدور و چه در موقع دریافت، کد یکتای ۱۶ رقمی بالا و سمت چپ چک را حتماً در سامانه صیاد ثبت کنید. پشت چک یک QR کد وجود دارد که با اسکن آن در سامانه بانک مرکزی می توانید وضعیت اعتباری صادر کننده را استعلام کنید. بنابراین بهتر است با نحوه استعلام وضعیت صادرکننده چک آشنا باشید.
- همچنین توجه داشته باشید اگر خودتان صادرکننده چک صیادی هستید علاوه بر مشخصات گیرنده بنویسید که چک بابت چیست و آن را برای چه کاری صادر کردهاید. تا اگر به مشکل حقوقی برخوردید بهتر بتوانید از خودتان دفاع کنید.
- طبق قانون جدید چک اگر موجودی حساب کافی نباشد، برای مثال اگر مبلغ چک پنج میلیون باشد و موجودی حساب دو میلیون باشد میتوانید نسبت به مابقی طلب خود از بانک درخواست کنید که از سایر حساب های انفرادی آن شخص در همان بانک طلبتان را بپردازد.
- اگر در سایر حساب های انفرادی آن شخص هم پولی نباشد، می توانید گواهی عدم پرداخت را بگیرید. سپس به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه رفته و آن را ثبت کرده و شکایت کنید و برگ اجرائیه بگیرید.
برای دریافت مشاوره رایگان می توانید به شماره 09149613510 در تلگرام پیام دهید و سوالات حقوقی خود را مستقیما از وکیل دادگر بپرسید.
جمع بندی
همانطور که در بالا نیز گفتیم چک ها این روزها بیشتر از هر سند تجاری دیگری مورد استفاده قرار می گیرند. با افزایش استفاده از چک نیز صدور چک های برگشتی زیاد شده است. برای جلوگیری از این اتفاق نیز سامانه صیاد راه اندازی شده است. در این مطلب به شما اینکه چک صیادی چیست و چه نکاتی را باید در مورد آن باید بدانید را توضیح داده ایم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و با استفاده از آن بتوانید اطلاعات کافی در مورد چک صیادی کسب کنید.
عالی بود ممنون از شما
اگه چک رو تو سامانه ثبت نکنیم چه مشکلاتی پیش میاد؟
در صورتیکه چک صیادی در سامانه ثبت نشده باشد، مشمول الزام و ساز و کارهای مقرر در قانون صدور چک نمی شود و صرفا نقش یک سند مدنی را دارد که نشان می دهد از شخصی طلب دارید.
سلام اگه مندرجات چک با اطلاعات سامانه صیاد یکی نباشه چه اتفاقی میفته؟
ملاک اعتبار با اطلاعات سامانه صیاد است و در صورت مغایرت، بانک از پرداخت وجه چک خودداری میکند. همچنین درصورت درخواست دارنده چک، بانک نسبت به صدور گواهی عدم پرداخت اقدام می نماید.