تهاتر چیست و چه شرایطی دارد؟


ممکن است تا کنون اصطلاح تهاتر را بسیار شنیده باشید اما با مفهوم آن آشنا نباشید. به عنوان مثال تهاتر ملک یا نفت و این سوال برایتان پیش آمده باشد که تهاتر چیست؟ با جعفر صادق دادگر، وکیل ارومیه همراه باشید تا در این مطلب شما را مفهوم تهاتر و شرایط ایجاد آن آشنا کنیم.

تهاتر به چه معناست ؟

تهاتر در لغت به معنای تبادل کالا، پایاپای، مساوات و برابر شدن است. ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که در عین بدهکار بودن به یک شخص از او بستانکار نیز باشید. در این صورت مردم می گویند که بدهی و طلب میان دو نفر یر به یر شده است. در علم حقوق نیز به این اتفاق تهاتر می گویند که قواعد خاص خودش را دارد. تهاتر قهری است و در تحقق آن اراده هیچ یک از مدیون دخالت ندارد.

 

شرایط ایجاد تهاتر چیست ؟

  1. دو شخص در برابر هم دیگر هم بدهکار باشند هم طلبکار
  2. یکسان بودن جنس دو دین. برای مثال اگر یکی از دیون به ریال و دیگری به دلار باشد، تهاتر ایجاد نمی شود.
  3. زمان مطالبه دو دین یکسان باشد. اگر یکی از دیون مدت‌دار باشد، و دیگری بدون مدت، تهاتر ایجاد نمی شود.
  4. مکان مطالبه دو دین یکسان باشد. اگر یکی در تهران و دیگری در ارومیه باشد نیز تهاتر ایجاد نمی شود.
  5. هر دو دین آزاد باشد. اگر یکی از دیون، به نفع شخص دیگری قبلاً بازداشت شده باشد، نمی‌توان به استناد تهاتـر و سقوط آن دین به دیگری ضرر زد.

شرایط ایجاد تهاتر

انواع تهاتر

پس از پاسخ به سوال تهاتر چیست بهتر است به سراغ انواع تهاتر برویم. تهاتر به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود :

1. تهاتر قانونی یا قهری

همان تهاتر عقلی است که به حکم قانون است و اراده طرفین در آن هیچ دخالتی ندارد. در ماده 295 قانون مدنی نیز بیان شده است : ” تهاتر قهری است و بدون اینکه طرفین تراضی نمایند، حاصل می شود.

2. تهاتر قراردادی

در تهاتر قراردادی، دیون شرایط تهاتر قانونی را ندارند و طرفین با توافق یکدیگر تهاتر می کنند. برای مثال زمانی که دو دین زمان و مکان متفاوتی داشته باشند، تهاتر قهری ایجاد نمی شود.

3. تهاتر قضایی

تهاتر قضایی نیز تهاتری است که حصول آن تنها با رأی قضائی امکان دارد و اثبات می شود.

انواع تهاتر

 

 

نحوه تنظیم قرارداد تهاتر 

یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با تهاتر پرسیده می شود نحوه تنظیم قرارداد برای آن می باشد. در قانون برای تنظیم این قرارداد شیوه خاصی مقرر نشده است. تنها کافیست که شرایط تهاتر وجود داشته باشد. پس طرفین می توانند با توافق یک دیگر و یا به صورت قهری قرارداد تهاتر خود را تنظیم کنند.

 

جمع بندی

همانطور که گفتیم در علم حقوق تهاتر به این می گویند که در عین بدهکار بودن به یک شخص از او بستانکار نیز باشید. توصیه ما به شما این است که اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید، حتما قبل از هر اقدامی با یک مشاور حقوقی متخصص در این زمینه مشورت کنید. در این میان می توانید با جعفرصادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه تماس گرفته و از مشاوره ها و راهنمایی های او بهره مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *