زمانی که کسی چیزی را خریده باشد یا به هر نحوی به او منتقل شده باشد، اختیار آن مال نیز به او منتقل می شود و آن شخص می تواند در چارچوب قانون هر کاری خواست در رابطه با آن مال انجام دهد. در این میان اگر کسی اقدام به نقل و انتقال حقوقی مالی که متعلق به فرد دیگری است بکند، اقدام به فروش مال غیر کرده است که این کار نیز جرم محسوب شده و مجازات دارد. با جعفر صادق دادگر وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید تا با هم به بررسی جرم و مجازات فروش مال غیر بپردازیم.
جرم انتقال مال غیر
پیش از آن که به مجازات انتقال مال غیر بپردازیم بهتر است بررسی کنیم که در چه صورتی انتقال مال غیر صورت می گیرد. به طور کلی جرم انتقال مال غیر به دو دلیل صورت می گیرد :
- افراد سودجو و فرصت طلب با مهیا نمودن مقدمات قبلی و با آگاهی کامل، به منظور به دست آوردن منافع مادی به ناحق، اموال اشخاص دیگر را انتقال می دهند.
- افراد به دلیل عدم آگاهی از قانون، اقدام به فروش اموال منقول یا غیر منقول اشخاص دیگر می کنند.
نکته مهمی که در اینجا باید به آن توجه داشته باشید این است که فروش مال غیر چه با آگاهی و چه بدون آگاهی صورت بگیرد جرم محسوب می شود و مرتکبان آن نیز به مجازات سنگینی محکوم می شوند که در ادامه به آن پرداخته ایم.
مجازات فروش مال غیر چیست؟
توجه داشته باشید که فروش مال غیر با کلاهبرداری متفاوت است. اما از آن جایی که فروش یا انتقال مال غیر در اصطلاح جرم کلاهبرداری نهفته است و طبق ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، مصوب 5 فروردین ماه 1308 :
کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عینا یا منفعتا بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبردار محسوب می شود و به مجازات کلاهبرداری محکوم میشود. سوالی که اینجا پیش می آید این است که مجازات کلاهبرداری چیست؟
مجازات کلاهبرداری
حبس از 1 تا 7 سال، پرداخت جزای نقدی معادل با مالی که گرفته است، رد مال به صاحبش. همچنین اگر مرتکب جرم یکی از کارکنان دولت باشد به انفصال ابد از خدمات دولتی محکوم می شود. نکته ی دیگری که وجود دارد این است که حتی اگر متهم به هر دلیلی مستحق تخفیف باشد، مجازات حبس او نمی تواند کمتر از 1 سال باشد.
مهلت شکایت فروش مال غیر
همانطور که می دانید بسیاری از جرم ها مشمول مرور زمان می شوند که فروش مال غیر نیز یکی از آن ها می باشد. مطابق با ماده 105 و 106 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مهلت شکایت فروش مال غیر ده سال پس از تاریخ وقوع جرم می باشد. همچنین با استناد به قانون کاهش مجازاتهای تعزیری مصوب 1399 نیز اگر مال فروخته شده کمتر از 100 میلیون تومان باشد، فقط یک سال از تاریخ اطلاع فرصت دارید تا شکایت خود را ثبت کنید. در غیر این صورت مشمول مرور زمان خواهد شد.
کلام آخر
جرم فروش مال غیر این روزها نسبت به گذشته افزایش یافته است و مشاهده می کنیم که افراد بسیاری با ناآگاهی و یا به صورت عمدی و با مهیا نمودن مقدمات قبلی مرتکب آن می شوند. از این رو در این مطلب از وب سایت جعفر صادق دادگر، وکیل ارومیه شما را جرم فروش مال غیر و مجازات آن به طور کامل آشنا کرده ایم تا در معاملات خود دقت و توجه لازم را داشته باشید. در صورت نیاز به مشاوره در این زمینه می توانید به صفحه تماس با ما ما مراجعه کرده و از مشاوره های حضوری و غیر حضوری ما استفاده کنید.
بدون دیدگاه