همانطور که می دانید یکی از کارهایی که در قانون کشور ما جرم انگاری شده است شرب خمر یا مصرف مشروبات الکلی می باشد. این کار بر اساس قوانین ما ممنوع و غیرقانونی بوده و در اسلام نیز به شدت با آن مخالفت شده است. از این رو قصد داریم در این مقاله از وب سایت جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه به بررسی مجازات شرب خمر، ادله اثبات آن، مرجع رسیدگی به آن و موارد دیگر بسیاری بپردازیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
شرب خمر چیست
پیش از آنکه به مجازات شرب خمر بپردازیم بهتر است بررسی کنیم که شرب خمر چیست. همانطور که می بینید شرب خمر از دو کلمه شرب و خمر ایجاد شده است که شرب به معنای نوشیدن بوده و خمر به هر چیزی که مست کننده باشد گفته می شود. بنابراین می توان گفت شرب خم یعنی نوشیدن مایعی که سبب مستی شخص شود. ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی نیز در رابطه با مصرف مسکر اینگونه بیان می کند: مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونه ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است.

حکم شرب خمر
یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با شرب خمر پرسیده می شود حکم آن است. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مجازات و حکم شرب خمر برای بار اول، دوم، سوم و چهارم و همچنین برای افراد مسلمان و غیر مسلمان با یکدیگر تفاوت دارد و یکسان نیست. که در ادامه به تمام آن ها پرداخته ایم اما پیش از آن بهتر است با مصادیق مشروبات الکلی بیشتر آشنا شوید.

مصادیق مشروبات الکلی
توجه داشته باشید که مشروبات الکلی مصادیق مختلفی دارند که وجه اشتراک تمامی آن ها مسکر بودنشان می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که تنها آب انگور شراب محسوب می شود. در حالی که شراب حاصل از خرما، جو، گندم، برنج، کشمش و سیب را نیز شامل می شود. همچنین هرگونه مایع الکلی ساخته شده از طریق شیمیایی مانند ودکا، شامپاین و… نیز از مصادیق مشروبات الکلی و خمر محسوب می شوند.
مجازات شرب خمر در قانون جدید
مصرف مشروبات الکلی و شراب خواری به هر شکلی که باشد مانند نوشیدن، تزریق و یا تدخین موجب حد می شود و در مواد ۲۶۴ تا ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی به مجازات آن پرداخته شده است که در ادامه به صورت جزئی تر هر کدام را بررسی کرده ایم.
مجازات مصرف مشروبات الکلی
همانطور که در بخش های قبلی نیز گفتیم شرب خمر یکی از جرایم حدی می باشد که مجازات آن برای افراد مختلف با شرایط های متفاوت، یکسان نیست. به عنوان مثال مجازات شخصی که برای بار اول مرتکب جرم شرب خمر شده است با شخصی که برای چهارمین بار مرتکب این جرم شده است یکسان نمی باشد.

مجازات شرب خمر برای بار اول چیست
مطابق با ماده ۲۶۵ قانون مجازات اسلامی حکم شرب خمر برای بار اول 80 ضربه شلاق می باشد که قاضی ممکن است با در نظر گرفتن شرایط و ملاحظات لازم حکم را با کمی تخفیف یا افزایش اعمال کند. همچنین توجه داشته باشید که جریمه نقدی و زندان نیز از جمله مجازات های دیگری می باشد که برای این جرم تعیین شده اند.
مجازات شراب خواری برای بار دوم
حکم شراب خواری برای بار دوم نیز همان ۸۰ ضربه شلاق یعنی برابر با مجازات شراب خواری برای بار اول می باشد.
جرم مشروبات الکلی برای بار سوم
مصرف مشروبات الکلی برای بار سوم نیز مجازاتی مشابه با دوبار اول دارد. یعنی شامل ۸۰ ضربه شلاق می شود.
حکم مشروب خوردن برای بار چهارم
مطابق با ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی هر کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است. بنابراین با تکرار جرم شرب خمر اگر فرد برای بار چهارم دچار این جرم شده و سه بار قبلی حکم حد بر او اجرا شده باشد، در بار چهارم اعدام خواهد شد. البته توجه داشته باشید که اگر شخص محکوم به حد، دیوانه یا مرتد باشد، حد او ساقط شده و دیگر مجازات نمی شود.
خرید و فروش یا حمل و نگهداری مشروبات الکلی
یکی دیگر از سوالاتی که در رابطه با مشروبات الکلی از ما بسیار پرسیده می شود این است که خرید و فروش یا جرم نگهداری از مشروبات الکلی در خانه چیست؟ در ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی به این سوال پاسخ داده شده است و مطابق با این ماده هر کس مشروبات الکلی را بسازد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا حمل و نگهداری کند یا در اختیار فرد دیگری قرار دهد، به شش ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و همچنین پرداخت جزای نقدی به میزان ۵ برابر ارزش تجاری آن کالا محکوم می شود.
شرایط تحقق مجازات نوشیدن مسکرات
مجازات شرب خمر یا همان شراب خواری در شرایط زیر تحقق یافته و اعمال می شود:
- فرد متهم بالغ، عاقل، مختار و آگاه به حرام بودن و مست کنندگی مسکر باشد.
- عوامل رافع مسئولیت مانند حالت اضطرار و فقدان اراده را نتوان به فرد متهم نسبت داد. ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه شرایط اضطراری می تواند وجود داشته باشد؟ در پاسخ به این سوال می توان به درمان بیماری و استفاده دارویی از مشروبات الکلی در حد ضرورت اشاره کرد.
- در صورتی که مجرم ادعا کند به دلیل تهدید یا شکنجه مجبور به ارتکاب جرم شده است حتی اگر شاهدی نداشته باشد دعای او پذیرفته می شود.
ادله اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی
اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی نیاز به چه ادله ای دارد؟ آیا تنها با تست الکل می توان فرد را به مجازات تعیین شده محکوم کرد؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که تنها با تکیه بر مثبت شدن تست الکل نمی شود فرد را به خاطر شرب خمر مورد مجازات قرار داد. در ابتدا باید این جرم اثبات شود و برای اثبات آن نیز باید سه شرط زیر وجود داشته باشد:
- خود فرد باید دوباره اقرار کند.
- دو شاهد باید شهادت دهند.
- مورد سوم نیز علم قاضی است. قاضی با بررسی قرائن و شواهد پرونده می تواند نسبت به این موضوع علم و آگاهی پیدا کند.
در صورتی که شرایط گفته شده وجود نداشته باشد نمی توان جرم شرب خمر را اثبات و شخص را مجازات کرد.
حکم مشروب خوردن در اسلام
در دین اسلام شرب خمر یا هر چیزی که مست کننده باشد حرام است. زیرا سبب می شود که انسان در این حالت مرتکب برخی جرایم شود.
مجازات فرد مسلمان برای خوردن مشروبات الکلی
با توجه به آنچه که گفتیم در می یابیم که خوردن مشروبات الکلی هم در اسلام حرام است و هم در قانون کشور ما جرم انگاری شده است. بنابراین اگر شخص مسلمانی مرتکب جرم شراب خواری شود، مطابق با مواد ۲۶۴ تا ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی در سه بار اول به ۸۰ ضربه شلاق و در بار چهارم نیز به اعدام محکوم می شود. توجه داشته باشید که اگر این جرم در اماکن و انظار عمومی صورت بگیرد مجازات های دیگری نیز دارد که در ادامه به آن ها نیز خواهیم پرداخت.
مجازات افراد غیر مسلمان در نوشیدن مسکر
همانطور که می دانید در ایران افراد زیادی با مذاهب و ادیان مختلف زندگی می کنند. مطابق با قانون اساسی کشور ما این ادیان به رسمیت شناخته شده اند. برای این افراد که غیر مسلمان هستند مجازات شرب خمر طبق دین خودشان عمل می شود و اگر در دین آن ها مصرف مسکر حرام نباشد دیگر مجازات نخواهند شد. افراد غیر مسلمان تنها در صورت تظاهر به مصرف مسکر به مجازات حد محکوم می شوند. بنابراین افراد غیر مسلمان طبق دین خود می توانند مشروبات الکلی استفاده کنند. اما اگر این عمل را به صورت علنی انجام دهند و یا به این عمل تظاهر کنند برای آن ها مجازات تعیین می شود.
مجازات شرب خمر و مصرف مشروبات الکلی در اماکن و معابر
مطابق با ماده ۷۰۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هر کس متجاهراً و به نحو علنی در اماکن و معابر و مجامع عمومی مشروبات الکلی استعمال نماید علاوه بر اجرای حد شرعی شرب خمر به دو تا ۶ ماه حبس تعزیری محکوم می شود.
مجازات مصرف مشروبات الکلی در حین رانندگی
جریمه شرب خمر در رانندگی چیست؟ مجازات خوردن مشروب در حین رانندگی چیست؟ مجازات رانندگی در حالت مستی چیست؟ مجازات راننده مست چیست؟
تمام این سوالات، سوالاتی هستند که ممکن است برای اغلب شما پیش آمده باشند. در پاسخ به تمام این سوالات باید گفت که رانندگی در حالت مستی هم یک تخلف رانندگی است و هم به صورت یک جرم مجزا در قوانین کشور ما مشخص شده است. مطابق با ماده ۱۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی انجام رانندگی در حالت مستی یک تخلف رانندگی می باشد که مجازات آن توقیف وسیله نقلیه به مدت ۲۱ روز، جریمه نقدی و ضبط گواهینامه به مدت ۶ ماه می باشد. همچنین بر اساس ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی اگر تصادفی در حالت مستی صورت بگیرد و سبب جراحت یا قتل شود مجازات تشدید می شود و راننده محکوم به بیش از ۵ سال حبس و محرومیت از رانندگی به مدت ۱ تا ۵ سال می شود.

مجازات شرب خمر زیر ۱۸ سال چقدر است
از آن جایی که افراد زیر ۱۸ سال به رشد فکری و عقلی نرسیده اند از مجازات شرب خمر معاف می باشند و این گروه سنی را دادگاه محکوم به حد و قصاص نمی کند. حتی اگر از لحاظ شرعی بالغ باشند. بنابراین برای افراد زیر ۱۸ سال مجازات شرب خمر ۸۰ ضربه شلاق تعریف نشده است.
جریمه نقدی نوشیدن مشروبات الکلی
همانطور که می دانید تنها نوشیدن مسکرات شرب خمر محسوب نمی شود، بلکه خرید و فروش، نگهداری، حمل، قاچاق و تولید آن نیز شامل جرم شرب خمر می باشند. مطابق با ماده 702 قانون مجازات اسلامی خرید و فروش، حمل و نگهداری و همچنین تولید مشروبات الکلی دارای جریمه نقدی معادل ۵ برابر ارزش عرف کالای ذکر شده می باشد. همچنین مطابق با ماده 703 قانون مجازات اسلامی وارد کنندگان مشروبات الکلی نیز به جریمه نقدی معادل ۱۰ برابر ارزش عرفی کالا محکوم می شوند.
تخفیف در مجازات شرب خمر
همانطور که در بخش های قبلی نیز گفتیم مجازات های تعیین شده برای شرب خمر می تواند دارای تخفیف نیز باشد. از جمله شرایط تخفیف در مجازات شرب خمر می توان به توبه اشاره کرد. البته توجه داشته باشید که هر توبه ای سبب تخفیف در مجازات شرب خمر نمی شود. در صورتی که پیش از اثبات جرم، متهم توبه کند شامل شرایط تخفیف در مجازات شرب خمر می شود. همچنین اگر متهم اقرار کند و پس از آن توبه کند امکان گرفتن تخفیف در مجازات برای وی وجود دارد.
وثیقه برای حکم مشروب خوردن
در بسیاری از جرایم امکان آزادی با وثیقه وجود دارد که شرب خمر نیز یکی از آن ها می باشد. در صورتی که شخص زندانی بخواهد با استفاده از وثیقه از زندان آزاد شود ابتدا باید درخواست اعلام وثیقه خود را به دادگاه ارائه کند. توجه داشته باشید که این آزادی موقت می باشد و هر زمان که نیاز باشد زندانی باید در مراجع قضایی حضور پیدا کند. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که مبلغ وثیقه برای حکم شراب خواری قدر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این مبلغ توسط مراجع قضایی و با در نظر گرفتن شدت جرم و شرایط پرونده می تواند متفاوت باشد.
مراحل رسیدگی به پرونده شرب خمر
مراحل رسیدگی به پرونده شرب خمر شامل مراحل زیر می باشد:
- دستگیری شخص متهم و تشکیل پرونده در کلانتری
- تکمیل پرونده و ارسال آن به دادسرا
- اقرار متهم
- صدور وثیقه
- صدور قرار مجرمیت توسط دادیار
- صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به مجتمع قضایی کیفری صالح
- رسیدگی به پرونده و صدور رای مقتضی در دادگاه
اهمیت حضور وکیل در پرونده های شرب خمر
بسیاری از افراد بر این باورند که مراحل رسیدگی به پرونده شرب خمر را می توان بدون حضور وکیل نیز به راحتی طی کرد. در صورتی که حضور وکیل در تمام مراحل رسیدگی به پرونده به ویژه مرحله بازپرسی و پیش از صدور کیفرخواست بسیار ضروری می باشد. وکیل می تواند با استفاده از شرایط و ادله موجود و همچنین دفاعی درست و موثر تاثیر مستقیمی بر رای قاضی داشته باشد. بنابراین توصیه می کنیم حتماً از همراهی یک وکیل برای طی کردن راحل رسیدگی به پرونده های شرب خمر استفاده کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. در این میان نیز می توانید از همراهی و مشاوره های وکیل کیفری ،جعفر صادق دادگر نیز بهره مند شوید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی می توانید به صفحه مشاوره حقوقی ما مراجعه کرده و از مشاوره های حضوری و غیر حضوری ما استفاده کنید.

بدون دیدگاه