یکی از مشکلاتی که این روزها در میان مردم بسیار مشاهده می شود، نیاز برخی از افراد به تغییر جنسیت با عمل می باشد. این مسئله در ایران نیز بسیار مطرح می شود. این عمل روند بسیار پیچیده ای دارد و باتوجه به قوانین و مقررات هر کشوری متفاوت می باشد. از این رو در این مطلب می خواهیم شما را به طور کامل تغییرجنسیت و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید آشنا کنیم پس تا انتهای این مطلب با جعفر صادق دادگر وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید.
تغییر جنسیت چیست؟
به فرآیندی که در آن ویژگی های جنسی فعلی شخصی با ویژگیی های جنس مخالف جایگزین می شود، تغییر جنسیت گفته می شود. فرآیند تغییرجنسیت چه از مرد به زن و چه از زن به مرد باشد تفاوتی ندارد و بسیار پیچیده است. این فرآیند شامل ارزیابیهای روان پزشکی، روان درمانی، هورمون درمانی و در آخر نیز عمل جراحی می باشد. این عمل قابل بازگشت نیست و افرادی که اقدام به عمل می کنند باید تمام جوانب آن را در نظر بگیرند تا بعدا پشیمان نشوند.
تطبیق جنسیت
ممکن است بارها اصطلاح تطبیق جنسیت را نیز شنیده باشید و این سوال برایتان پیش بیاید که تطبیق جنسیت چیست؟ در واقع تطبیق جنسیت نیز همان تغییر جنسیت است و فرآیندی می باشد که در آن جنسیت شخص مطابق با هویت جنسی او تغییر می کند. یعنی هویت جنسی و جنسیت ظاهری او منطبق بر هم می شود.
عمل تغییر جنسیت
برای آنکه بدن یک فرد با هویت جنسی خود هماهنگ شود باید تحت جراحی تغییر جنسیت قرار بگیرد. افرادی که مبتلا به نارسایی جنسی هستند احساس می کنند که با جنسیت اشتباه به دنیا آمده اند. در چنین مواقعی عمل تغییر جنسیتی گزینه ای بسیار مناسب برای اشخاص می باشد. به ویژه در زمان هایی که به دلیل ناهماهنگی جنسیتی و گرایش های جنسی افراد دچار پریشانی روانی نیز می شوند. توجه داشته باشید که جراحی تغییر جنسیت ابعاد مختلفی دارد و بسته به مرد یا زن بودن شخص متقاضی برای عمل جزئیات آن متفاوت است و هر کدام روشها و مراحل مخصوص به خود را دارند. به طور کلی می توان گفت عمل تغییر جنسیت شامل چندین جراحی می باشد که در آن جراحی قفسه سینه، جراحی اندام های تناسلی و… صورت می گیرد.
مراحل تغییر جنسیت
تغییر جنسیت فرآیند بسیار پیچیده ای دارد از این رو می توان گفت که مراحل انجام آن بسیار زیاد است. توجه داشته باشید که این مراحل بسته به این که تغییرجنسیت مرد به زن است یا زن به مرد متفاوت هستند. در ادامه تمام این مراحل را به طور کامل به شما معرفی کرده ایم پس با ما همراه باشید.
- مراجعه به یک روانشناس و انجام پروسه مشاوره و روان درمانی های لازم
- گرفتن نامه مربوطه در صورتی که نظر روانشناس به وجود اختلال جنسیتی مثبت باشد.
- مراجعه به پزشکی قانونی و انجام معاینات لازم
- مراجعه به دادگاه و گرفتن حکم و اجازه تغییر جنسیت
- آغاز هورمون درمانی
- عمل تغییر جنسیت
- اصلاح شناسنامه و دیگر مدارک
تغییر جنسیت زن به مرد
برای آنکه جنسیت شخصی از زن به مرد تبدیل شود یا به عبارتی دیگرعمل تغییر جنسیت زن به مرد شامل مراحل زیر است:
- پیش از انجام جراحی بیمار ابتدا باید هورمون درمانی را انجام دهد. در این مرحله و با استفاده از هورمون درمانی موهای مردانه رشد کرده و تغییر صدا ایجاد می شود. به عبارتی دیگر حالت های زنانه بدن فرد کاهش پیدا می کند.
- عمل بازسازی قفسه سینه
- خارج سازی رحم، تخمدانها
- متودیوپلاستی و تبدیل کلیتوریس به آلت مردانه
- فالوپلاستی و ساخت آلت مردانه جدید
- اسکروتوپلاستی و ایجاد بافت مشابه کیسه بیضه در مردان
تغییر جنسیت مرد به زن
جراحی تغییر جنسیت مرد به زن نیز شامل چندین مرحله و جراحی مختلف است که شامل موارد زیر می شوند:
- انجام جراحی های زیبایی صورت
- هورمون درمانی
- لیزر موهای زائد
- پروتز سینه
- جراحی آلت تناسلی زنان
سن تغییر جنسیت
اینکه در تغییر جنسیت در چه سنی انجام شده باشد، بسیار مهم و تاثیر گذار است. زیرا این عمل برگشت ناپذیر است و کودکان و نوجوانان صلاحیت کافی برای تصمیم گیری ندارند. اگر فردی در سنین کوچک آن را انجام داده و بعدا پشیمان شود مشکلات بسیاری برایش پیش می آید. از طرفی دیگر نیز عمل تغییر جنسیت دربزرگسالی یک سری محدودیت ها دارد و برخی از روش های جراحی بر روی افراد بزرگسال به سختی قابل انجام می باشد. بنابراین بهترین سن برای تغییر جنسیت و همچنین سن قانونی آن بالای 18 سال است.
گروه های مختلف تغییر جنسیت
1. خنثای بدنی
در این گروه، هم علائم جنسیتی مذکر و هم علائم جنسیتی مونث وجود دارد. اگر یکی از این علائم بر دیگری غالب باشد، شخص مجاز به تغییر جنسیت می باشد.
2. خنثی روحی
در این گروه افراد فقط دارای یکی از علائم جنسیتی مذکر یا مونث هستند. اما به لحاظ روحی، تمایلات جنسی، جنس مخالف را دارند. یا ممکن است علائم جنسیتی را به طور ناقص داشته باشند.
تغییر جنسیت در ایران
ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا تغییر جنسیت در ایران نیز امکان پذیر است؟ و اشخاصی که جز یکی از دو دسته بالا هستند از نظر قانونی می توانند تغییر جنسیت بدهند یا خیر؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که تغییر جنسیت در ایران قانونی است و دارای شرایطی می باشد. مطایق با بند 18 ماده 4 قانون حمایت خوانواده، عمل تغییر جنسیت در صلاحیت دادگاه خانواده است. هیچ گونه منع قانونی ندارد و شخص متقاضی تغییر جنسیت می تواند با تقدیم دادخواست و طی کردن مراحل قانونی و همچنین مراجعه به روانشناس و پزشکی قانونی از دادگاه اجازه را گرفته و تغییر جنسیت دهد.
قوانین و شرایط تغییر جنسیت در ایران
تغییر جنسیت در ایران برخلاف سایر کشورهای اسلامی کاملا قانونی می باشد و افراد می توانند پس از گذراندن مراحل قانونی عمل تغییرجنسیت را انجام دهند. شرایط لازم برای تغییرجنسیت شامل موارد زیر می باشند:
- سن بالای ۱۸ سال
- صدور مجوز عمل از دادگاه
- اثبات طولانی بودن تمایلات جنسی
- نداشتن اضافه وزن برای مردان
- تایید اختلال دو جنسیتی توسط حداقل دو روانشناس
- زندگی به مدت یک سال در کالبد جنس مخالف
- آگاهی کامل نسبت به نحوه تغییر جنسیت، عوارض و برگشت ناپذیری آن
تاثیر تغییر جنسیت در ازدواج
یکی دیگر از سوالاتی که ممکن ذهن شما را در رابطه با تغییر جنسیت درگیر کند، این است که پس از تغییر جنسیت، تکلیف نکاح میان زن و شوهر چه می شود؟ آیا این نکاح باطل می شود یا همچنان پابرجاست؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت از آن جایی که ازدواج مرد با مرد، یا ازدواج زن با زن در ایران صحیح نمی باشد، اگر یکی از زوجین تغییر جنسیت داده باشد، ازدواج باطل می شود.
تاثیر تغییر جنسیت بر حضانت فرزندان
همانطور که بارها گفته ایم محور اصلی در حضانت فرزندان و سرپرستی آن ها مصلحتشان می باشد. در صورتیکه تغییرجنسیت آسیب و صدمه ای به کودک وارد نکند، حضانت برای پدر و یا مادر باقی می ماند و ساقط نمی شود. بنابراین ساقط شدن حق حضانت تنها درصورتی اتفاق می افتد که تغییرجنسیت اثر زیان باری برای کودک داشته باشد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی می توانید به صفحه مشاوره حقوقی ما مراجعه کرده و از مشاوره های حضوری و غیر حضوری ما استفاده کنید.
بدون دیدگاه