هیچ کس بدون اجازه، حق ورود به حریم شخصی افراد را ندارد. اگر شخصی بدون اجازه صاحب یک ملک، قصد ورود به خانه و حریم شخصی او را داشته باشد و برای انجام این کار از زور و فشار استفاده کند، مرتکب جرم ورود به عنف می شود. در قانون برای مرتکبین این جرم مجازات در نظر گرفته شده است. با جعفرصادق دادگر بهترین وکیل ارومیه همراه باشید، در این مطلب می خواهیم شما را با مجازات ورود به عنف و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید آشنا خواهیم کرد.
جرم ورود به عنف چیست؟
اصولا ورود به عنف و حریم شخصی دیگران بدون رضایت فرد، عملی مجرمانه شمرده می شود و با توجه به قانون مجازات اسلامی جرم محسوب می شود. حتی اگر برای کشف مدرک جرم با زور وارد خانه کسی شوند باز هم جرم محسوب می شود و برای این کار باید دارای حکم قضایی و مجوز قانونی باشند. به بیان ساده تر زمانیکه شخصی بدون مجوز قانونی و رضایت صاحب ملک وارد حریم شخصی او شود، مرتکب جرم شده و مجازات این جرم نیز در قانون ما تعیین شده اشت.
عناصر تشکیل دهنده جرم ورود به عنف
برای اینکه جرم ورود به عنف اتفاق بی افتد و بتوان مجرم را مجازات کرد، باید سه عنصر مهم به صورت همزمان وجود داشته باشد. در غیر این صورت جرمی اتفاق نیفتاده و شخص، مجازات نمی شود. در ادامه به شما این سه عنصر را معرفی کرده ایم.
1.عنصر قانونی
عنصر قانونی مهمترین عنصر برای اثبات جرم می باشد، زیرا عنصر قانونی تعیین می کند عمل انجام شده جرم محسوب می شود یا خیر. اگر نام عملی در قانون آمده باشد و برای آن مجازاتی تعیین شده باشد آن رفتار جرم محسوب شده و شخص انجام دهنده مجازات می شود. اما اگر قانونگذار برای آن رفتار مجازاتی تعیین نکرده باشد آن عمل جرم محسوب نمی شود. طبق ماده های 691 و 694 قانون مجازات اسلامی ورود به عنف جرم محسوب می شود.
2.عنصر مادی
در عنصر مادی باید رفتار شخص طوری انجام شده باشد که قانونگذار آن را جرم انگاری کرده باشد تا مجرم شناخت شود. برای اینکه عنصر مادی تایید شود شخصی که ورود به عنف انجام داده باید ضرر مادی مانند شکستن در و پنجره، آسیب رساندن به بنا، کتک زدن افراد و… را انجام دهد.
3.عنصر معنوی
عنصر معنوی جرم ورود به این است که فردی که جرم ورود به عنف به حریم شخصی دیگران را انجام می دهد کاملاً از آگاهی کامل برخوردار باشد. یعنی بداند که این ملک متعلق به دیگری است. پس با عقل و اراده خود وارد آن مکان شده است و آگاه است که کار او جرم می باشد. مانند بالا رفتن از دیوار دیگری یا کلید انداختن و وارد شدن به خانه اشخاص و…
مجازات ورود به عنف
این مجازات ممکن است بنا بر تشخیص و صلاح دید قاضی متفاوت باشد. اما در کل مطابق با ماده ۶۹۱ قانون مجازات اسلامی، هر کس به قهر و غلبه داخل ملکی شود که در تصرف دیگری است، اعم از آنکه آن ملک محصور باشد یا نباشد، یا در ابتدای ورود به قهر و غلبه نبوده ولی بعد از اخطار، متصرف قهر و غلبه مانده باشد علاوه بر رفع تجاوز حسب مورد به یک تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.
همچنین اگر مرتکبان دو نفر یا بیشتر باشند و یکی از آن ها حامل سلاح باشد، مجازاتشان دو برابر شده و از یک تا سه سال حبس محکوم خواهند شد.
نحوه اثبات جرم ورود به عنف
همانطور که در بالا گفتیم ورود به عنف یعنی ورود غیرقانونی به ملک دیگری که دارای مجازات می باشد. ورود به عنف یکی از جرایمی است که تشخیص آن ساده نیست. ممکن است افراد شکایتی نادرستی در این باره داشته باشند و یا نتوانند این جرم را اثبات کنند که در این صورت حقشان پایمال می شود. از مصادیق ورود به عنف، ورود به ملکی با برداشتن موانع با خشونت می باشد. مانند شکستن در و پنجره و قفل و…
مواردی که به عنوان ورود به عنف شناخته میشوند:
۱. ورود با زور صاحب خانه به ملک، بدون اجازه مستاجر
۲. ورود ماموران انتظامی به حریم شخصی کسی بدون داشتن مجوز از سوی مقام قضایی
۳. ورود با زور برای سرقت یا درگیری به خانه کسی
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کنید این است که ورود به عنف زمانی اتفاق می افتد که آن ملک محل سکونت یا حریم شخصی باشد. یعنی ورود به باغ یا زمین دیوار کشی شده و… ورود به عنف نبوده و دارای مجازات نیست.
اثبات ورود به عنف بدون شاهد
جرم ورود به عنف را می توان از طریق سه روش اثبات کرد. یکی از این روش ها، شهادت شهود می باشد. حال سوال ما این است که آیا می توان جرم ورود به عنف را بدون شهادت شهود اثبات کرد؟ در جواب این سوال باید گفت که بله می توان از دو روش جرم ورود به عنف را اثبات کرد. یکی از این روش ها اقرار کردن مجرم می باشد. اقرار باید به صورت لفظ باشد و مجرم حین اقرار از سلامت کامل عقل برخوردار باشد. همچنین باید بالغ باشد و اقرار خود را به صورت قاطع و صریح بیان کند تا قاضی بر اساس آن حکم صادر کند.
روش دیگر اثبات جرم ورود به عنف هم علم قاضی است. یعنی قاضی با کمک مدارکی که در دست دارد و با کمک گرفتن از دوربین های مداربسته که نشانگر وجود جرم ورود به عنف می باشند از ارتکاب جرم اطمینان حاصل نماید و حکم خود را صادر کند.
تخریب اموال و ورود به عنف
در مواد 675 تا 689 قانون مجازات اسلامی به این جرم پرداخته شده است. هر کسی اموال منقول یا غیر منقول که متعلق به شخصی دیگر می باشد را تخریب کند یا از کار بیاندازد به حبس شش ماه تا سه سال محکوم می شود.
ورود به عنف قابل گذشت است
مطابق با ماده 104 قانون مجازات اسلامی جرم ورود به عنف از دسته جرایم قابل گذشت محسوب می شود. بنابراین ادامه دادن پرونده و اجرای مجازات مجرم بستگی به شکایت شاکی و گذشت نکردن او از مجرم می باشد.
جزای نقدی ورود به عنف
جرم ورود به عنف به همراه تهدید و زور به جرم قانونی تبدیل می شود و برای اینکه مجرم مجازات شود باید کسی که به خانه او بدون اجازه وارد شده اند از مجرم شکایت کند. بسیاری از مردم به اشتباه تصور می کنند مجازات جرم ورود به عنف جزای نقدی است. در حالیکه اینطور نیست و برای این جرم فقط مجازات حبس در نظر گرفته شده است و جزای نقدی جزء مجازات آن نمی باشد. طبق ماده 694 قانون مجازات اسلامی بین شش ماه تا سه سال حبس دارد. البته این مجازات فقط برای وقتی می باشد که مجرم تنها یک نفر باشد و اگر دو نفر یا بیشتر باشند و حداقل یکی از آن ها دارای اسلحه باشد، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهند شد.
نحوه شکایت از جرم ورود به عنف
فرد شاکی می تواند به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کرده و با ارائه شکوائیه ورود به عنف، شکایت خود را مطرح کند. دادسرا پس از رسیدگی مقدماتی و احراز مجرمیت، متهم پرونده را به دادگاه کیفری میفرستد. قاضی دادگاه پس از تایید نظر دادسرا می تواند برای مرتکب جرم ورود به عنف، از یک تا شش ماه حبس را در نظر بگیرد.
جمع بندی
همانطور که گفتیم ورود به عنف یعنی ورود غیرقانونی به ملک دیگری که دارای مجازات یک تا شش ماه حبس می باشد. در صورتی که چنین مشکلی برایتان پیش آمده، بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل مجرب مشورت کنید. در این میان می توانید از راهنمایی های جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل کیفری ارومیه نیز بهره مند شوید.
سوالات متداول
برای اثبات این جرم باید دو شاهد مرد که دارای شرایط لازم برای شهادت دادن نیز می باشند، به دادگاه معرفی کنید. توجه داشته باشید که اثبات این جرم با استفاده از قسم و سوگند خود شاکی امکان پذیر نیست.
بله موجر حق ندارد بدون اجازه مستاجر وارد حریم شخصی او شود. بنابراین این کار مجازات دارد.
در هنگام طرح دعوی و شکایت خود باید هزینه ای تحت عنوان هزینه ی دادرسی پرداخت کنید که این مبلغ آن درهر مرجعی متفاوت است.
بدون دیدگاه