وکیل ارث، وکیل دوست داشتنی همه

قبل از مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود تمامی نکات ضروری را با مطالعه موضوع وکیل بدانید.

 

بدون مشورت با وکیل ارث به این سوال جواب بدهید. ” بر فرض مثال 1. پدربزرگ غضنفر یک سال قبل به او یک خانه 5 میلیاردی داده و موقع فوتش 10 میلیارد بدهی داشت و هیچ دارایی دیگه ای نداشت. 2. پدربزرگ غضنفر یه خونه 500 میلیونی تو شهرستان بهش داده و موقع فوتش هیچ بدهی نداشت.

به نظر شما کدام حالت بهتر است یک یا دو؟ احتمالا اکثر دوستان حالت دوم را انتخاب کنند. و یا یکم اگه پا را فراتر بگذاریم، طلبکارها به خانه آقا غضنفر تنها وارث پدربزرگش بروند و او را مجبور کنند تا خانه خود را بفروشد. در اینجا مشاوره با یک وکیل ارث و میراث خوب نیاز است.

ولی واقعیت چیز دیگه است! بدهی های متوفی (شخص فوت شده) از دارایی هایش پرداخت می شود. پس در مثال بالا حالت اول بهتر است چون در موقع فوت پدربزرگ دارایی نداشته که بدهی هایش از آنجا پرداخت شود. پدربزرگ حالت اول زرنگ بوده و در هنگام قید حیات خانه را به نام غضنفر خوش اقبال زده ????

قانون ارث پیچیدگی های خودش را دارد مانند سایر مسائل حقوقی و دعاوی خانوادگی. نباید این انتظار را داشت که همه به تمامی این موارد مسلط باشند. برای این کار باید به وکیل ارث و میراث مراجعه کنیم. در اینجا صفر تا صد ارث و میراث رو برایتان توضیح میدهم که سرتان کلاه نرود!

قانون ارث

قانون ارث هر کشور مختص به خودش است. هرچند که وجه مشترک بینشان زیاد است. در کشور خودمان هم گستردگی خیلی زیادی دارد. در اینجا سعی میکنم مسائلی را بیشتر افراد با آن درگیر هستند را مطرح کنم. از میان انواع وکلا، وکیل ارث بیشترین اطلاعات را در مورد قانون ارث جدید را دارد.

قانون ارث در ایران

رونوشت اولیه قانون اساسی ایران از کشور فرانسه گرفته شده است. یکی از شباهت های آنها انعطاف پذیری سخت و یکی از تفاوت های قانون اساسی این دو کشور این است که کلیه قوانین ایران بر پایه احکام قرآن هست.

در مورد قانون ارث، برای افرادی که در خارج از کشور زندگی می کنند، قانون حاکم بر ارث آنها، قانون ارث ایران است نه کشوری که در آن زندگی می کنند. پس حواستان باشد و اینگونه مسائل را  با یک وکیل ارث خوب و مجرب مشورت کنید بگذارید به چند سوالی که قبلا پرسیده بودید جواب بدهم.

وکیل ارث
وکیل ارث

ارث چیست و بین چه کسانی تقسیم می شود؟ موانع ارثیه چیست؟

 به مال و اموالی که از مورث یا متوفی به بازماندگانش میرسد، ارث گفته می شود. البته این را باید در نظر داشته باشید که باید تمام بدهیها از مال بجا مانده یا همان ارث، پرداخت شود و بعد تقسیم اموال صورت بگیرد. برای تقسیم اصولی ارث، حداقل یک مشاوره ای با وکیل ارثیه داشته باشید.

انواع طبقات ارث

  1. طبقه اول: پدر و مادر، فرزند و نوه
  2. طبقه دوم: پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر، خواهرزاده و برادرزاده
  3. طبقه سوم: عمو، عمه، دایی، خاله و بچه هایشان

اولویت با طبقه اول هست بعد طبقه دو و بعد سه. یعنی اگر طبقه اول باشد دیگر به طبقه دوم و سوم ارث نمیرسد. پس در شرایطی به طبق سه ارث میرسد که طبقه یک و دو در قید حیات نباشند. موضوع زمانی حساس تر می شود که اعضای طبقات پایین از عدم آگاهی افراد طبقات بالا در مورد قانون ارث از پدر یا قانون ارث از مادر سوء استفاده کرده و از گرفتن وکیل ارث بوسیله افراد طبقات بالا ممانعت کنند.

موانع ارث

هر چند که ارث مطابق طبقه بندی بالا تقسیم می شود ولی در صورتی که یکی از موارد پایین اتفاق بیافتد، شخص از ارث محرم می شود. بارها مشاهده شده که قبل از نفوذ وکیل ارث افراد سودجو درصدد تخطی از قانون ارث زیر شده اند.

قتل: در صورتی که ورثه مورث را به قتل برساند، از ارث محروم می شود.

کفر: در صورتی مورث مسلمان و ورثه دین خود را تغییر داده باشد، مالی به ورثه نمیرسد.

لعان: به معنی نفرین و طرد کردن هست. و دو حالت دارد

  • زن و شوهر: به یکدیگر تهمت زنا میزنند. و در این صورت از هم جدا شده و امکان ازداوج مجدد ندارند
  • فرزند: فرزند خود را قبول نمی کنند و یکی از طرفین ادعا میکنه که فرزند از رابطه نامشروع بوجود آمده است.

همانطور که میبینید جزئیات زیادی وجود دارد و برای گرفتن نتیجه درست در ارثیه باید وکیل ارث خوبی بگیرید.

تقسیم ارث
تقسیم ارث

کی ارث زن بیشتر از مرد می شود؟ و کی مساوی؟

اگر میت بجز پدر و دختر وارث دیگه ای نداشته باشد، پدر یک ششم و سهم دختر بیشتر از پدر است. ممکن است در ذهنتان این سوال بیاید که آیا حالتی وجود دارد که سهم زن و مرد مساوی باشد؟ بله در صورتی که میت (فرزند) پدر و مادر داشته باشه. آنموقع بطور مساوی ارث بین پدر و مادر تقسیم می شود. و حالت معمول آن هم دختر است که کمتر از پسر ارث میبرد. با توجه به تخصصی بودن قانون ارث در ایران، بدیهی است که توازن این تقسیم ارث فقط با مشاوره با یک وکیل ارث حرفه ای برقرار می شود.

چرا ارث زن کمتر از مرد است؟

این قانون مطابق دستورات دین اسلام است. دلیلش هم این است که چون مرد مسئولیت های اقتصادی از جمله مهریه، نفقه ، هزینه زندگی، هزینه های همسر و شرکت در جهاد را دارد به این دلیل سهم ارث مرد بیشتر از زن است.

وکیل ارث
وکیل ارث

تقسیم ارث 

در صورتی که شوهر فوت کند، بعد از پرداخت مهریه سهم الارث زن از شوهر یک چهارم می شود اگر فرزندی نداشته باشند. اگر فرزندی بود سهم زن یک هشتم می شود. اگر متوفی (شخص فوت شده) پدر و مادر هم داشته باشد، آن موقع سهم هر کدام از والدینش یک ششم می شود. اگر هم متوفی فرزندی نداشت، سهم مادر یک سوم و مابقی نیز سهم پدر خواهد بود. حالت جزئی تر تقسیم ارث پدر به این صورت است که، متوفی هم پدر و مادر دارد و هم فرزند و هم همسر آن موقع تقسیم ارث به چه صورت خواهد بود؟ سهم زن یک هشتم، سهم پدر یک ششم، سهم مادر یک ششم، سهم فرزند پسر نیز دوبرابر سهم دختر می شود. مواردی که به آن اشاره شده جزء قانون ارث در ایران می باشد و وکیل ارث متخصص این امور است.

تقسیم ارث مادر

 

تقسیم ارث مادر نیز همانند تقسیم ارث پدر بوده و هیچ تفاوتی با هم ندارند. حالت های زیادی وجود دارد که در اینجا بحثش را نکردم. مثلا اگر پدر و مادر و همسر متوفی در قید حیات نباشند و فقط یک فرزند داشته باشد، تمام ارث به همان فرزند میرسد. حالت های بسیار دیگری هم وجود دارند که میتوانید از من جعفر  صادق دادگر  وکیل ارث بپرسید که تقسیم ارث مادر و تقسیم ارث پدر، با توجه شرایط شما چگونه میتواند باشد.

 

قانون جدید ارث زن از شوهر

 

تا قبل از سال 1370 براساس ماده 946 قانون مدنی، سهم الارث زن از شوهر فقط از اموال منقول او بود و از اموال غیر منقول مثل زمین و ساختمان ارثی نمیبرد. و این سهم در صورت وجود فرزند یک هشتم بود آن هم فقط از دارایی های منقول.

اما بعد از سال 1370 مجلس هشتم قانونی تصویب کرد که زن پس از مرگ شوهرش در صورت وجود فرزند، یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از اموال غیر منقول را به ارث می برد. حالا این حالت را فرض کنید که شخصی بدون مشاوره با وکیل ارثیه خودش را از اموال غیر منقول محروم کند.

وصیت نامه و نکات کلیدی آن

وصیت نامه سندی است که براساس آن، شخص برای کارهای شخصی، مالی و شرعی تعیین تکلیف می کند. گاها پیش می آید که شخص در طول حیات خودش چند بار وصیت نامه عوض میکند. حالا کدام وصیت نامه معتبر است؟ بله حدستان درست بود آخرین وصیت نامه. بعضا دیده شده که با وجود وصیت نامه نیز اختلاف بین وراث وجود دارد که در این حالت نگاه همه به سوی وکیل ارث مجرب است.

انواع وصیت نامه از لحاظ اصول نوشتن

وصیت نامه خودنوشت

 

در وصیت نامه خودنوشت، شخص وصیت کننده، وصیت نامه را با دست خط خودش نوشته و با تاریخ دقیق امضا می کند. اشتباه رایج در اینجا این است که مردم برای اضافه هزینه نکردن  نه تنها وصیت نامه را محضری نمیکنند بلکه خود را از خدمات وکیل ارثی رایگان نیز محروم می کنند. چرا که یکی از اتفاقات شایع این است که با عدم آگاهی از قانون ارث، اجرای وصیت نامه دچار مشکل می شود.

برای درک بهتر موضوع برایتان یک مثال میزنم. پدری را فرض کنید که از یکی از پسران خودش دلگیر شده و او را از ارث محروم میکند. از لحاظ شرعی این موضوع درست نیست و موجب عدم رضایت خداوند می شود. از لحاظ قانونی هم طبق ماده 843 قانون مدنی، شخص تا یک سوم اموالش را می تواند وصیت کند. اگه بیشتر از یک سوم شد باید وراث تایید کنند. همچنین کسی نمی تواند در وصیت نامه، وراث خودش را از ارث محرم کند. چندین بار این موضوع را از افراد مختلف شنیده ایم که تقسیم ارث ناعادلانه اینچنینی را قبول کرده اند و به دلیل عدم اطلاع، جستجوی وکیل ارث نمی کند.

 

وصیت نامه سری

 

 در وصیت نامه سری، شخص وصیت نامه خود را مهر و امضا میکنه. و در اداره ثبت محل اقامت خودش به امانت گذاشته میشه. تفاوتش با وصیت نامه خودنوشت، این است که می تواند به خط هرکسی باشد و فقط مهر و امضا رو باید خود وصیت کننده بزند. نکته دیگه این که شخص بیسواد نمی تواند وصیتنامه سری تنظیم کند.

 

وصیت نامه رسمی

 

 به علت اینکه این وصیت نامه در دفاتر اسناد رسمی ثبت می شود. دیگر نگرانی دخل و تصرف و گم شدن وصیت نامه وجود ندارد، از نظر وکیل ارث بهترین وصیت نامه، وصیت نامه رسمی است. 

وصیت نامه رسمی، حکم سند رسمی را دارد و لازم الاجراست. ناگفته نماند که شرط یک سوم رو شخص وصیت کننده رعایت کرده باشد و کسی رو از ارث محروم نکرده باشد.

اگر به مطالعه سایر موضوعات وکالت علاقمند هستید مطالب زیر را پیشنهاد می کنیم:

  • وکیل خانواده
  • وکیل کیفری
  • وکیل ملکی
  • وکیل ارومیه

نتیجه گیری

در اینجا سعی کردم اطلاعات کلی در مورد اهمیت وکیل ارث، قانون ارث و نحوه تقسیم ارث فرزندان و نیز قانون ارث زن از شوهر و وصیت نامه و انواع آن و… خیلی مسائل دیگر را برایتان شرح دهم. همونطور که خودتان هم ملاحظه کردید این قوانین پیچیدگی های خاص خودشان را دارند و تبصره و ماده زیادی دارند. همیشه به دنبال وکیلی بگردید که بار علمی خوبی داشته باشد و اطلاعاتش بروز باشد چون هر چند سال یکبار یک سری تبصره ها اضافه می شوند و وکیل شما باید از این موضوعات آگاهی کامل رو داشته باشد. تجربه هم که جای خود دارد هرچه وکیل باتجربه تر بهتر.

 

من جعفر صادق دادگر وکیل پایه دادگستری با تسلط به قانون ارث و وکیل ارث و میراث و تجربه چندین ساله از حقوق شما دفاع میکنم. قبل از هر چیز این مقاله رو مطالعه کنید. اگه سوالی برایتان پیش آمد از طریق فرم زیر درخواست مشاوره رایگان بکنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیرم.

خانهتماسارتباط با ما