همان طور که می دانید بلافاصله پس از عقد نکاح میان زن و مرد، مسئولیت هایی بر عهده هر دوی آن ها گذاشته می شود. در این میان تامین مخارج و رفاه زندگی مشترک و همچنین تامین مخارج زن بر عهده مرد می باشد. این موضوع تحت عنوان نفقه شناخته می شود. پرداخت نفقه به زن از سوی مرد مسئله بسیار مهمی می باشد و مرد در هر صورت موظف به پرداخت آن است و اگر از انجام این کار امتناع کند ممکن است به مجازات حبس محکوم شود. از طرفی این روز ها اغلب خانم ها مشغول به کار می باشند و همین امر سبب میشود که برخی فکر کنند اگر زنی شاغل باشد دیگر به اون نفقه تعلق نمی گیرد. یا میزان نفقه ای که به زن شاغل تعلق میگیرد با یک زن خانه دار متفاوت می باشد. با جعفر صادق دادگر، وکیل خوب در ارومیه همراه باشید تا در ادامه بررسی کنیم که آیا به زن شاغل نفقه تعلق میگیرد یا خیر؟ میان نفقه زن شاغل با زن خانه دار تفاوت وجود دارد یا نه؟
تفاوت نفقه زن شاغل با زن خانه دار چیست؟
بسیاری از مردان در پرداخت نفقه به زنان شاغل خود کوتاهی میکنند. این افراد با بیان اینکه زنان شاغل از لحاظ مالی میتوانند نیازهای خود را تامین کنند و دیگر نیازی به نفقه ندارند از پرداخت آن امتناع میکنند. اما در قانون مدنی هیچ ماده یا تبصره ای در مورد این موضوع وجود ندارد که نفقه زن شاغل با زن خانه دار متفاوت می باشد. بنابراین در تعیین میزان نفقه برای زن، شاغل یا خانه دار بودن مطرح نیست. تنها چیزی که ممکن است سبب تفاوت در میزان نفقه باشد، جایگاه اجتماعی و نیازهای متفاوت این دو گروه از خانم ها می باشد. بنابراین میزان نفقه با توجه به شان و جایگاه اجتماعی و نیازهای زن تعیین می شود.
میزان نفقه زنان شاغل
مطابق با ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه زن عبارت است از تامین نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن.
همانطور که در بالا نیز به این موضوع اشاره کردیم برای قانونی تفاوتی ندارد که یک زن شاغل باشد یا خانه دار. در هر صورت اگر از مرد تمکین کند باید نفقه ای در خور شأن و جایگاه اجتماعی وی به او پرداخت شود. بنابراین در صورتی که زن شاغل باشد علاوه بر اینکه درآمدی که از شغل خود دارد، برای خود اوست می تواند از مرد نفقه نیز دریافت کند و مرد موظف به پرداخت این نفقه می باشد.
آیا پرداخت نفقه زن شاغل مشروط بر نیاز مالی زن می باشد؟
همانطور که در بالا نیز گفتیم شاغل بودن و یا نبودن زن تاثیری در استحقاق او برای دریافت نفقه ندارد. بنابراین میزان دارایی های زن تاثیری بر دریافت نفقه نداشته و مرد همچنان موظف به پرداخت آن می باشد. تنها موردی که زن را از دریافت نفقه محروم می کند عدم تمکین و ناشزه بودن وی می باشد. مرد باید این موضوع را در دادگاه ثابت کند تا زن از نفقه محروم شود. نکته ای که در اینجا باید به آن توجه شود این است که صرف شاغل بودن زن نمی تواند دلیلی بر عدم تمکین او باشد. میان زن شاغل و خانه دار هیچ تفاوتی وجود ندارد و هر دو باید تمکین کنند. اگر زن به دلیل شغل خود نتواند تکمین کند، مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
مجارات عدم پرداخت نفقه
مطالبه نفقه به طور کلی دارای دو حالت می باشد، مطالبه نفقه روزهای گذشته و مطالبه نفقه حال. نکته اولی که باید به آن توجه کنید این است که مطالبه نفقه روزهای گذشته از طریق دادخواست حقوقی و مطالبه نفقه حال از طریق شکایت کیفری امکان پذیر می باشد. اما بسیار پیش می آید که مرد از پرداخت نفقه خودداری می کند. این کار از نظر قانون جرم محسوب می شود و دارای مجازات حبس و زندان می باشد.
در صورتی که هم ثابت شود مرد توانایی پرداخت نفقه را دارد، و هم زن از او تمکین می کند، اما با وجود این شرایط نیز مرد از پرداخت نفقه امتناع می کند، از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم خواهد شد. توجه داشته باشید که در صورتی که مرد بتواند عدم تمکین زن را اثبات کند، دیگر هیچ وظیفه برای پرداخت نفقه ندارد.
جمع بندی
با توجه به قانون، شرع و عرف جامعه ما تامین نیازهای زندگی مشترک از جمله خوراک، پوشاک، هزینه های بهداشتی و درمانی و… به طور کلی بر عهده مرد است. و تفاوتی نمی کند که همسر او شاغل باشد یا خیر در هر صورت تمام این هزینه ها باید توسط مرد پرداخت شود. بنابراین میان نفقه زن شاغل با زن خانه دار تفاوت وجود نداشته و هر دو می توانند آن را دریافت کنند. در صورتی که در این زمینه به مشکلی برخوردید بهتر است قبل از انجام هر کاری ابتدا با یک وکیل خانواده خوب مشورت کنید. در این میان می توانید با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل خانواده در ارومیه نیز تماس برقرار کرده راهنمایی های لازم را دریافت کنید. راه های تماس با وکیل دادگر :
آیدی پیج اینستاگرام و کانال تلگرام : jafarsadeghdadgar
شماره واتساپ : 09149613510
بدون دیدگاه