آزادی مشروط همانطور که از نامش مشخص است برای مجازات های حبس بوده و برای سایر مجازات ها قابل اعمال نمی باشد. هدف از مجازات افراد، اصلاح و بازداری آن ها از اعمال مجرمانه می باشد. گاهی شرایطی پیش می آید که مجرم پیش از اتمام دوران مجازاتش اصلاح می شود. در این مواقع با وجود یک سری شرایط، مجرم به صورت مشروط آزاد می شود و اگر در این دوران مرتکب جرمی نشود، آزادیش قطعی می شود و در غیر این صورت باید مجددا به زندان بازگردد. با این مطلب از سایت جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل کیفری در ارومیه همراه باشید، در ادامه می خواهیم بررسی کنیم که آزادی مشروط چیست و شرایط اعمال آن چگونه است.
آزادی مشروط یعنی چه
آزادی مشروط نوعی آزادی از حبس می باشد که پیش از اتمام دوران محکومیت به مجرمانی که دارای شرایط لازم می باشند، داده می شود. در ماده 58 قانون مجازات اسلامی نیز به این نکته اشاره شده است. مطابق با این ماده : ” در مورد محکومیت به حبس تعزیری ، دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از 10 سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط قانونی، حکم آزادی مشروط صادر کرد ” . این آزادی شامل شرایطی می باشد که در ادامه به آن ها پرداخته ایم.
مدت زمان آزادی مشروط چقدر است؟
مدت زمان آزادی مشروط بین یک تا پنج سال می باشد، یعنی نمی تواند کمتر از یک سال و بیشتر از پنج سال باشد. البته اگر مدت زمان باقی مانده از محکومیت حبس، کمتر از یک سال باشد میتوان از آن استفاده کرد.
شرایط اعمال آزادی مشروط
پس از این که به سوال آزادی مشروط چیست پرداختیم، نوبت به معرفی شرایط اعمال آن می رسد. این شرایط عبارت اند از :
1. نداشتن سابقه حبس : یکی از مهم ترین شرایط استفاده از آزادی مشروط این می باشد که مجرم قبلا سابقه ی حبس نداشته باشد. بنابراین در صورت وجود سابقه نمی تواند از مزیت های آزادی مشروط استفاده کند.
2. داشتن حسن اخلاق و رفتار : یکی دیگر از شرایط لازم، مشاهده حسن اخلاق و رفتار مجرم می باشد. زیرا وجود این موارد در شخص نشان دهنده اصلاح او می باشد. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چه معیارهایی برای اثبات اصلاح مجرم وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم که مجرم توسط کارشناسان اجتماعی و روانی به طور کامل تحت نظر گرفته می شود. در صورتیکه تمام قوانین زندان را رعایت کرده و تایید این کارشناسان را بگیرد می تواند از آزادی مشروط استفاده کند.
3. جبران ضرر و زیان مورد حکم دادگاه : محکوم باید تا آن جا که می تواند و استطاعت مالی دارد، ضرر و زیانی که دادگاه تعیین کرده یا مورد موافقت مدعی خصوصی بوده را بپردازد. تا بتواند از مزیت های آزادی مشروط استفاده کند.
جمع بندی
بنابراین با توجه به آن چه که گفتیم اگر محکوم دارای شرایط لازم بوده و در طول دوران آزادی مشروط خود مرتکب جرم دیگری نشود، می تواند بقیه دوران محکومیت خود را ( تا سقف 5 سال ) آزاد باشد. در این مطلب سعی کردیم شما را به طور کامل با آزادی مشروط و شرایط اعمال آن آشنا کنیم. در صورتی که در این زمینه سوالی داشته و نیاز به مشاوره بیشتر دارید، می توانید با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
برای پرسش سوالات حقوقی و کیفری خود می توانید به شماره 09149613510 در تلگرام و یا واتساپ پیام دهید.
همچنین برای کسب اطلاعات حقوقی بیشتر می توانید در پیج اینستاگرامی ما به آدرس jafarsadeghdadgar عضو شوید.
بدون دیدگاه