ممکن است اصطلاح قتل های خانوادگی را بسیار شنیده باشید. به طور کلی به قتل هایی که در یک خانواده با نسبت های سببی و نسبی رخ دهد، قتل های خانوادگی گفته می شود. رایج ترین این قتل ها نیز قتل زن توسط شوهر می باشد که آمار بسیار بالایی در جامعه ما دارد. با جعفر صادق دادگر وکیل در ارومیه، وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید، در ادامه می خواهیم شما را با مجازات قتل های خانوادگی آشنا کنیم.
مجازات و حکم قتل های خانوادگی
مجازات قتل فرزند توسط پدر
مطابق با ماده 220 قانون مجازات اسلامی قتل عمدی فرزند توسط پدر، چه فرزند دختر باشد چه پسر مستوجب دیه مقرر شرعی است و به اصطلاح این مورد از موارد سقوط قصاص می باشد. این قتل از موجبات محرومیت از ارث بوده و پدری که فرزند خود را به قتل رسانده از او ارث نمی برد. بنابراین از دیه فرزند مالی به پدر نمی رسد.
اما از آنجایی که این عمل پدر نظم عمومی جامعه را برهم زده و بیم تجری او بر دیگر افراد جامعه نیز وجود دارد. مطابق با ماده 612 قانون مجازات اسلامی از جهت جنبه عمومی علاوه بر پرداخت دیه به حبس تعزیری از 3 تا 10 سال محکوم می شود.
مجازات قتل فرزند توسط مادر
یکی دیگر از مواردی که در قتل های خانوادگی رخ می دهد قتل فرزند توسط مادر می باشد. البته این نوع قتل از آمار پایینی برخوردار است. از نظر قوانین شرعی و موضوعی حاکم بر کشور ما این قتل در صورتی که عمدی باشد مستوجب قصاص مادر خواهد شد.
مجازات قتل والدین توسط فرزند
قتل پدر یا مادر توسط فرزند نیز به دلیل عوامل مختلفی چون ارث، خلاصی والدین از بیماری های صعب العلاج و … رخ می دهد. این قتل نیز از قتل های مهم مستوجب قصاص برای فرزند می باشد.
مجازات قتل توسط برادر یا خواهر
این نوع از قتل ها نیز به دلایلی چون حسادت، اختلافات مالی، اعتیاد، روابط نامشروع و … رخ می دهد. مجازات این قتل نیز در صورت عمدی بودن تابع مقررات قتل یعنی قصاص می باشد.
مجازات قتل همسر
قتل زن توسط شوهر یا بالعکس یکی از قتل های خانوادگی با آمار بالا می باشد. که در این قتل ها عوامل بسیاری تاثیرگذار هستند. این نوع قتل ها اغلب در کشورهای جهان سوم مشاهده می شوند و آمار آن روز به روز در حال افزایش است. در بسیاری از این قتل ها زن ها قربانی بدبینی و افکار متحجرانه مردها می شوند.
از جمله عوامل تاثیر گذار در قتل های همسر:
- روابط نامشروع زن با مرد اجنبی
- شرایط بد اقتصادی و فقر
- رعایت نکردن ارزش هایی چون حجاب و روابط اجتماعی
- تفاوت های فرهنگی و اعتقادی
- و…
مجازات قتل زن توسط شوهر
از نظر قوانین موضوعه این نوع قتل در صورت عمدی بودن موجب قصاص است که این قصاص با پرداخت تفاضل دیه از جانب اولیای دم مقتوله به قاتل صورت خواهد گرفت. البته بر اساس ماده 630 قانون مجازات اسلامی اگر مرد همسر خود را در فراش با مرد اجنبی ببیند، قصاص و دیه از وی ساقط می شود. البته این موضوع باید اثبات برسد و اثبات آن موضوع بسیار سختی می باشد. از جمله شواهد و مدارک برای اثبات این امر گزارشات پزشکی قانونی و حالت زن و مرد در حالت قتل می باشذ. اگر قاتل، اشتباه در اعتقاد خود را در دادگاه ثابت کند قتل عمدی بر اساس تبصره 2 ماده 295 قانون مجازات اسلامی تبدیل به شبه عمد شده و تنها دیه مقرر شرعی اخذ خواهد شد.
مجازات قتل شوهر توسط زن
قتل شوهر توسط زن نسبت به حالت برعکس آن از آمار پایین تری برخوردار است. این نوع قتل برای قاتل، مجازات قصاص و برای معاون 3 تا 15 سال حبس تعزیری را به همراه دارد. تفاوت مجازات قتل همسر این است که اگر زن، شوهر خود را به قتل برساند و مجازات آن به دیه منتهی شود باید دیه کامل را بپردازد. اما اگر مرد همسر خود را به قتل برساند و مجازات به دیه منتهی شود باید نصف دیه کامل بپردازد. زیرا در قانون کشور ما دیه زن نصف دیه مرد می باشد.
جمع بعدی
همانطور که در بالا نیز مشاهده کردید قتل های خانوادگی عموما ریشه در مشکلات جامعه دارد. از این رو از دولت انتظار می رود که جهت کاهش این مشکلات اقدامات لازم را انجام دهد. به طور کلی می توان گفت اغلب قتل های خانوادگی به دلیل مشکلات مالی و روابط نامشروع صورت می گیرد. توجه داشته باشید که افرادی که در حالت عادی از یک دیگر ارث می برند درصورت قتل دیگر از هم ارث نخواهند برد. در صورتی که در این زمینه نیاز به مشاوره دارید می توانید با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل کیفری در ارومیه تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
اگر پدز خانواده زن خود که هیچ اولیای دمی ندارد و به همراه دو فرزندیاغیره در هر سن زیر 18 در یک شب به قتل برساند این فرد از آنجا که سالم و عاقل هست و همسرش هیچ اولیای دم ندارد حکمش چیست