یکی از مجازات هایی که در قانون در نظر گرفته شده است دیه می باشد. هنگامی که شخصی به طور غیر عمدی مرتکب جرمی شده و سبب آسیب رساندن به جان، اعضای بدن یا منافع اعضای بدن می شود، موظف به پرداخت دیه است. در صورتی که جرم آن شخص عمدی باشد اما مجازات قصاص نداشته باشد نیز باید دیه پرداخت کند. اما در برخی موارد اصطلاحاتی چون دیه دوم را نیز می شنویم که تفاوت هایی با دیه دارد. با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل کیفری در ارومیه همراه باشید، در ادامه می خواهیم به این سوال که دیه دوم چیست؟ پاسخ بدهیم.
دیه چیست ؟
مطابق با ماده 445 قانون مجازات اسلامی «دیه مقدار مال معیّنی است و در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد، مقرر شده است ».
شرایط تعیین دیه
- جرایم غیر عمدی شامل جرم هایی چون ضرب و شتم، جرم شبه عمد و خطای محض
- جرایم عمدی که به هر دلیلی منجربه قصاص نشوند. مثلا در صورت وقوع قتل خانواده مقتول رضایت به عدم قصاص و دریافت دیه بدهند.
انواع دیه
پیش از پرداخت به سوال دیه دوم چیست بهتر است ابتدا با انواع دیه آشنا شوید :
1. دیه قتل : دیه ای معادل دیه کامل یک مرد مسلمان که مقدار آن هر سال توسط قوه قضاییه تعیین می شود.
2. دیه اعضای بدن : در این دیه اگر عضوی از بدن از بین برود که از آن فقط یکی در بدن وجود دارد، مرتکب جرم باید دیه کامل پرداخت کند. اگر از عضو از بین رفته نیز دو تا وجود داشته باشد باید نصف دیه کامل پرداخت شود.
3. دیه منافع اعضا : اگر شخصی مرتکب جنایتی بر دیگری شود که به موجب آن فرد برخی از حواس خود را از دست بدهد، باید دیه منافع آن عضو را بپردازد. مواردی چون دیه شنوایی، دیه بینایی و …
4. دیه جراحات : اگر شخصی مرتکب جنایتی بر دیگری شود و جراحتی ایجاد شود، موظف است دیه جراحت را بپردازد. مقدار این دیه نیز بنا به تشخیص پزشکی قانونی مشخص می شود.
دیه دوم چیست ؟
اگر شخصی نسبت به دیگری مرتکب جنایتی شود و آن شخص فوت نکند، اما صدماتی که به او وارد شود بیشتر از یک دیه کامل باشد، به آن دیه دوم می گویند. برای مثال اگر شخصی قطع نخاع شود، چون توانایی استفاده از دست ها، پاها و … خود را از دست می دهد، بیشتر از یک دیه کامل به او تعلق می گیرد.
جمع بندی
دیه دوم چیست؟ این سوال برای خیلی از افراد پیش می آید که در پاسخ به آن باید بگوییم، مقدار تعیین شده برای دیه با توجه به شرایط موجود متفاوت می باشد و اگر شخصی که به او صدمه ای وارد شده فوت نکند ولی صدماتی که به او وارد شده بیشتر از یک دیه کامل باشد، به آن دیه دوم می گویند. در صورتیکه در این زمینه به مشکلی برخوردید بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل مجرب مشورت کنید. در این میان اگر نیاز به راهنمایی و همراهی یک وکیل خوب داشتید می توانید با جعفر صادق، بهترین وکیل ارومیه تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. راه های ارتباطی با وکیل دادگر:
شماره تماس : 09149613510
آی دی پیج اینستاگرام : jafarsadeghdadghar@
شماره واتساپ و تلگرام : 09149613510
عالی بود توضیحاتتون خیلی ممنون 🙂
سپاسگذارم از توجهتون 🙂