هنگامی که صحبت از قولنامه یا مبایعه نامه می شود اولین چیزی که به ذهن افراد می رسد خرید و فروش املاک می باشد. در اغلب موارد نیز فکر می کنند که قولنامه همان مبایعه نامه است و این دو هیچ تفاوتی با یک دیگر ندارند. در صورتیکه میان قولنامه و مبایعه نامه تفاوت های بسیاری وجود دارد. با جعفر صادق دادگر، وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید در ادامه میخواهیم شما را با فرق های میان قولنامه و مبایعه نامه آشنا کنیم.
مبایعه نامه چیست؟
مبایعه نامه یا بیع نامه یک سند عادی می باشد که در آن مالی به دیگری فروخته می شود و قرارداد مکتوبی میان طرفین تنظیم می شود. در واقع مالی در مقابل دریافت بهای آن فروخته می شود. پس در این نوع قرارداد، خریدار و فروشنده در خصوص زمان و مکان مال مورد معامله و نحوه ی پرداخت ثمن تعهداتی را قبول کرده و به توافق می رسند.
قولنامه چیست؟
گاهی نیز شرایطی پیش می آید که در آن خریدار و فروشنده قصد معامله مالی را دارند اما شرایط آن به طور کامل فراهم نیست. برای مثال خریدار پول کافی برای انجام معامله را ندارد. در این صورت قولنامه ای میان طرفین تنظیم می شود و در این قولنامه قول هایی بین خریدار و فروشنده رد و بدل می شود و طرفین متعهد می شوند تا در یک زمان و مکان معینی حضور پیدا کنند و در صورت محقق شدن شرایط تعیین شده در قرارداد، معامله را واقع سازند.
فرق قولنامه و مبایعه نامه
مهم ترین تفاوت مبایعه نامه و قولنامه در این است که در مبایعه نامه بلافاصله پس از انعقاد قرارداد، خریدار موظف است مبلغی را به فروشنده پرداخت کند. در مقابل نیز فروشنده موظف می باشد در عوض دریافت آن وجه، سند مبایعه نامه را به خریدار بدهد. اما در قولنامه خریدار وجه را به فروشنده پرداخت نمی کند. قولنامه در واقع یک پیش قرارداد است و در آن فروشنده به خریدار قول می دهد تا زمانیکه وجه اولیه را تهیه کند، مال را به کسی دیگر نمی فروشد. پس با توجه به آن چه که گفتیم با قولنامه، خریدار مالک آن مال نمی شود.
توجه داشته باشید که تفاوتی ندارد قرارداد شما قولنامه باشد یا مبایعه نامه، در هر صورت اگر فروشنده برای انتقال سند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نکند، شما می توانید از طریق دادگاه الزام به تنظیم سند را بخواهید.
جمع بندی
بسیاری از افراد میان قولنامه و مبایعه نامه تفاوتی قائل نمی شوند و هر دو آن ها را یکی می دانند. در صورتیکه میان این دو تفاوت های بسیاری وجود دارد که آگاهی از آن ها برای تمام افرادی که قصد معامله مالی را دارند بسیار ضروری می باشد. از این رو در این مطلب از وبسایت جعفرصادق دادگر سعی کردیم شما را با مفاهیم مبایعه نامه و قولنامه و تفاوت آن ها آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و بتوانید از آن در معاملات خود به خوبی استفاده کنید. در صورتیکه در این زمینه نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید می توانید با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه تماس بگیرید.
بدون دیدگاه