ازدواج سفید چیست؟


همه ما با عبارت هایی چون ازدواج دائم و ازدواج موقت و همچنین احکام شرعی و قانونی آن ها تا حدودی آشنا هستیم. از دیر باز نیز با توجه به قانون و شرع و عرف جامعه ما نیز تمامی ازدواج ها به این دو شکل صورت گرفته است. اما این روزها با مفهوم جدیدی به نام ازدواج سفید نیز بسیار مواجه می شویم. اگر شما نیز می خواهید بدانید که ازدواج سفید چیست و چه جایگاهی در قانون ایران دارد با جعفرصادق دادگر وکیل ارومیه همراه باشید.

ازدواج سفید چیست ؟

ازدواج سفید به ازدواجی گفته می شود که زن و مرد بدون عقد نکاح رسمی، خود را زن و شوهر می دانند و اقدام به زندگی مشترک در یک خانه می کنند. اغلب افرادی که تمایل به این نوع ازدواج دارند معتقدند که با این ازدواج، هر زمان که تمایلی به ادامه زندگی با شخص مقابل نداشتند، می توانند بدون اینکه از لحاظ مالی و زمانی لطمه ای ببینند جدا شده و به زندگی مشترکشان پایان ببخشند.

ازدواج سفید

تفاوت های ازدواج رسمی با ازدواج سفید

زمانی که زن و مرد به طور رسمی عقد می کنند و نامشان در شناسنامه دیگری وارد می شود، نسبت به یکدیگر مسئولیت ها و تعهد هایی پیدا می کنند. چنین افرادی تحت حمایت قانون نیز قرار می گیرند. برای مثال زمانی که ازدواج به صورت رسمی ثبت می شود به زن نفقه، مهریه، اجرت المثل و… تعلق می گیرد. از طرفی دیگر ثبت ازدواج برای مرد نیز مزیت هایی دارد. با ازدواج رسمی زن به طور قانونی همسر مرد می شود و مرد می تواند از زن درخواست تمکین کند.

اما چون ازدواج سفید در جایی ثبت نمی شود، بنابراین طرفین تحت حمایت قانون نیستند و در بسیاری از موارد حق اعتراض ندارند.

مزایا و معایب ازدواج سفید

مزایا 

  1. امکان شناخت بیشتر طرفین را فراهم می کند
  2. صرفه جویی اقتصادی
  3. ارضای میل جنسی
  4. کاهش مشکلات مسکن

معایب

  1. عدم امنیت روانی برای طرفین
  2. فرار از مسئولیت پذیری
  3. عدم حمایت قانون از زوجین
  4. آسیب پذیری بالای دختر در صورت به اتمام رسیدن ازدواج
  5. تداوم کم مدت زمان ازدواج
  6. کاهش آمار ازدواج رسمی

مزایا و معایب ازدواج سفید

ازدواج سفید در قانون کشور ما

پس از اینکه بررسی کردیم ازدواج سفید چیست بهتر است به جایگاه آن در قانون ایران بپردازیم. با توجه به نقش پررنگ مذهب در جامعه و قوانین موجود در کشور ما این نوع ازدواج، مانند دیگر کشورهای جهان هنور هضم نشده است. زیرا مطابق با دین اسلام ازدواج تنها با قرائت صیغه عقد صحیح می باشد. همچنین قانون گذار در ماده 4 قانون اساسی چنین عنوان کرده است که کلیه قوانین ایران بایستی منطبق بر فقه باشد و چنانچه بر خلاف موازین شرعی باشد باطل و کان لم یکن است.

بنابراین از آنجایی که این ازدواج در دین اسلام تایید نشده است، از نظر قانونی نیز به هیچ عنوان تحت حمایت قانون نمی باشد. ازدواج سفید به طور کامل با شرع و عرف ما منافات دارد از این رو امکان اینکه در آینده نیز از ازدواج سفید حمایت شود، وجود ندارد.

تکلیف فرزندان در ازدواج سفید چیست؟

با توجه به این که در ازدواج سفید برخلاف ازدواج رسمی صیغه قرائت نمی شود، پس رابطه زوجیت نیز قانونی و شرعی نمی باشد. اگر رابطه ای جنسی نیز میان زن و مرد شکل بگیرد حکم زنا را دارد و فرزندی از این رابطه به دنیا بیاید زنا زاده است. بنابراین آن حقوق مالی و غیر مالی که به فرزندان مشروع تعلق می گیرد به این کودکان تعلق نمی گیرد. می توان گفت بیشترین آسیب را در این نوع ازدواج کودکان متحمل می شوند.

تکلیف فرزندان در ازدواج سفید

جمع بندی

ازدواج سفید در قانون و شرع ما پذیرفته نیست از این رو طرفین تحت حمایت قانون نمی باشند. همچنین اگر رابطه ای جنسی میان آن ها برقرار شود زنا محسوب می شود. با توجه به آنچه که گفتیم این ازدواج پیامدهای منفی بسیاری بخصوص برای فرزندان حاصل از آن ایجاد می کند. بنابراین سلامت ازدواج رسمی چه به طور موقت چه دائم بیشتر از ازدواج سفید می باشد و جوانان بهتر است مطابق با قانون و شرع کشورمان اقدام به ازدواج کنند تا درگیر مشکلات و پیامدهای منفی این ازدواج نشوند.

برای آگاهی از پیامدهای بیشتر ازدواج سفید می توانید با یک وکیل خانواده نیز مشورت کنید که در این میان می توانید از مشاوره های جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل خانواده در ارومیه استفاده کنید. راه های ارتباط با ما :

آدرس پیج اینستاگرام : jafarsadeghdadgar

شماره تماس : 09149613510

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *