بلافاصله پس از انعقاد عقد میان زوجین، مجموعه ای از حق و حقوق بر عهده زن و شوهر قرار می گیرد. یکی از این تکالیف نیز که بر عهده مرد قرار می گیرد، نفقه می باشد. در کشور ما نیز رسم بر این است که زوجین مدتی پس از عقد را به عنوان دوران نامزدی می گذرانند و سپس به منزل مشترک می روند. حال این سوال پیش می آید که تکلیف نفقه در دوران عقد چیست؟ با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه همراه باشید تا در ادامه با هم به پاسخ این سوال بپردازیم.
نفقه چیست ؟
پیش از آن که به موضوع نفقه در دوران عقد بپردازیم بهتر است به تعریف قانونی نفقه اشاره کنیم. مطابق با ماده 1107 قانون مدنی، نفقه زن عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت وی از قبیل مسکن، البسه، نان ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خدمتکار در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
البته توجه داشته باشید که پرداخت نفقه تنها مختص زوجه نیست و مرد مکلف به پرداخت نفقه به فرزندان و حتی در برخی شرایط به پدر و مادر نیز می باشد. اما ما در این مطلب تنها به نفقه زن خواهیم پرداخت.
در برابر تکلیف مرد به پرداخت نفقه، زن نیز مکلف به تمکین در برابر شوهر می باشد. یعنی پرداخت نفقه به زن ، منوط به تمکین وی در برابر همسرش می باشد. بنابراین اگر زن در طول زندگی مشترک از تمکین خودداری کند، دیگر نفقه به او تعلق نمی گیرد. یکی از شرایط تمکین نیز سکونت در منزلی است که شوهر مشخص کرده است. مطابق با ماده 1114 قانون مدنی : زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد. در دروان عقد و نامزدی نیز زوجین در منزل های جداگانه زندگی می کنند و این موضوع سبب می شود که این سوال برای بسیاری از افراد پیش آید که تکلیف نفقه در دوران عقد چه می شود؟
تکلیف نفقه در دوران عقد
یکی از مهم ترین شرایط برای تعلق نفقه به زن تمکین عام و خاص زوجه می باشد. اما در دوران عقد و نامزدی زوجین در یک منزل زندگی نمی کنند و رابطه زناشویی میان آن ها برقرار نمی شود. بنابراین نه تمکین عام و نه تمکین خاص از طرف زن صورت نمی گیرد. این امر سبب شده است که بسیاری از افراد تصور کنند در دوران نامزدی و عقد نفقه به زن تعلق نمی گیرد. در صورتی که چنین نیست و مطابق با ماده 1102 قانون مدنی ، ” همین که نکاح به طور صحت واقع شد، روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود”.
جمع بندی
با توجه به آنچه که گفتیم پرداخت نفقه منوط به تمکین زن از شوهر می باشد. یعنی اگر زن در دوران زندگی مشترک از تمکین خودداری کند دیگر نفقه به او تعلق نمی گیرد. اما این موضوع در دوران عقد صدق نمی کند، زیرا بلافاصله پس از انعقاد عقد مرد ملزم به پرداخت نفقه می باشد. در صورتیکه در زمینه نفقه به مشکلی برخوردید می توانید با جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل خانواده در ارومیه تماس گرفته و از مشاوره ها و راهنمایی های او بهره مند شوید.
برای دریافت مشاوره می توانید به شماره 09149613510 در تلگرام پیام دهید و به صورت رایگان سوالات حقوقی خود را مستقیما از وکیل دادگر بپرسید.
آیدی کانال تلگرام و پیج اینستاگرام: jafarsadeghdadgar
بدون دیدگاه