مجازات توهین به مقدسات چیست؟

مجازات توهین به مقدسات

در قانون کشور ما و همچنین دین اسلام بی احترامی نسبت به مقدسات امری بسیار ناپسند می باشد. برای جلوگیری از ترویج این توهین ها نیز مجازات تعیین شده است. بنابراین توهین کردن به مقدسات نه تنها بسیار غیراخلاقی می باشد، بلکه دارای عنوان مجرمانه نیز است. ممکن است برای شما نیز این سوال ها پیش آمده باشد که جرم توهین در چه شرایطی تحقق می یابد؟ و مقدسات نیز شامل چه مصادیقی می شوند؟ در صورتیکه این سوال ها برای شما نیز پیش آمده است بهتر است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با هم به بررسی جرم توهین به مقدسات و همچنین مجازات تعیین شده برای آن بپردازیم.

مقدسات چیست؟

اولین نکته ای که در این مورد باید به آن توجه داشته باشید این است که مجازات توهین به مقدسات با توهین به دیگران متفاوت است. پس ابتدا باید بدانیم که مقدسات در کشور ما و همچنین دین اسلام شامل چه مواردی می شوند. مطابق با ماده 513 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مقدسات شامل موارد زیر می شوند:

  1. هریک از انبیاء
  2. ائمه طاهرین (ع)
  3. مقدسات اسلام
  4. حضرت صدیقه طاهره (س)

بنابراین توهین به این 4 مورد جزء موارد توهین به مقدسات بوده و مجازات بسیار سنگینی دارد. در ادامه این مطلب با جعفرصادق دادگر ، وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید تا با هم بررسی کنیم که جرم توهین در چه شرایطی محقق می شود.

 

شرایط تحقق جرم توهین

برای اینکه توهین به عنوان یک جرم تحقق یابد باید شرایط زیر وجود داشته باشد :

توهین آموز بودن رفتار

برای اینکه توهین آمیز بودن یک رفتار ارزیابی شود باید فرهنگ و عرف آن جامعه در نظر گرفته شود. یعنی ممکن است سخنی یا رفتاری در کشور ما توهین تلقی شود، در صورتی که در دیگر کشورها و فرهنگ ها رفتاری کاملاً عادی باشد. بنابراین تنها وجود خشونت را نمی توان مبنای توهین به افراد دانست بلکه هر رفتار، سخن یا حتی اشاره کردن به چیزی که سبب شود شخصی تحقیر شود و برخلاف فرهنگ جامعه ما باشد توهین به حساب می آید.

مشخص بودن و زنده بودن مخاطب

توهین باید به یک شخص مشخص باشد و اگر به یک گروه کلی توهین شود این جرم نیست. همچنین شخصی که به آن توهین می‌شود باید زنده باشد توهین به مردگان جرم محسوب نمی‌شود و قابل مجازات نیز نیست.

حضوری یا علنی بودن توهین

یکی دیگر از شرایطی که برای تحقق جرم توهین باید وجود داشته باشد این است که توهین باید در حضور مخاطب آن توهین یا دیگر اشخاص صورت بگیرد. بنابراین اگر خودتان شخص یا افراد دیگر در هنگام توهین حضور نداشته باشند، این فعل توهین محسوب نمی شود.

صریح بودن توهین

یکی دیگر از مواردی که برای تحقق جرم توهین باید وجود داشته باشد این است که توهین باید صریح و علنی باشد. یعنی برای اینکه تشخیص دهیم آن عمل، گفتار و… توهین بوده است نیازی به تفسیر نباشد.

 

توهین به مقدسات

 

 

مجازات توهین به مقدسات چیست؟

به طور کلی توهین به دو دسته تقسیم می شود:

  1. ساده
  2. مشدد

توهین ساده

این نوع توهین مربوط به توهین به افراد معمولی در جامعه می شود. مطابق ماده ۶۰۸ قانون تعزیرات: توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا 50 هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود. البته توجه داشته باشید که در برخی شرایط خاص این مجازات ممکن است بیشتر نیز شود.

 

توهین مشدد

در برخی موارد نیز ممکن است مجازات توهین تشدید شود. برای مثال توهین به رهبران جمهوری اسلامی، مقامات و کارکنان دولتی، مقامات سیاسی خارجی، صاحبان مشاغل و حرفه های خاص، زنان و کودکان و از همه مهمتر توهین به مقدسات، امامان و پیامبران می باشد. با ما همراه باشید تا در ادامه با هم به مجازات توهین به مقدسات بپردازیم.

سب النبی یعنی چه؟

پیش از آن که به مجازات توهین به مقدسات، امامان و پیامبران بپردازیم بهتر است شما را با مفهوم سب النبی آشنا کنیم.
سب در اصطلاح به معنای دشنام دادن و توهین کردن است. مطابق با ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی سب النبی یک جرم می باشد. طبق این ماده هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم و یا هریک از انبیاء را دشنام دهد یا قذف کند ساب النبی است و به اعدام محکوم می شود.

 

سب نبی

 

 

توهین به مقدسات و مجازات آن

همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم مجازات توهین به مقدسات با افراد عادی متفاوت می باشد و مطابق ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی ” هرکس مرتکب جرم توهین به مقدسات اسلام و یا هریک از انبیا عظام یا ائمه ( ع ) یا حضرت زهرا شود. اگر مشمول حکم ساب النبی باشد، اعدام و در غیر این صورت به حبس از 1 تا 5 سال محکوم خواهد شد.”

آیا جرم توهین به مقدسات قابل گذشت می باشد؟

جرم قابل گذشت به جرم هایی گفته می شود که با شکایت شاکی آغاز شده و با رضایت و گذشت او نیز به پایان برسد. اما با توجه به اینکه توهین به مقدسات جنبه عمومی داشته و شاکی خصوصی ندارد، پس جزء جرایم قابل گذشت نمی باشد.

 

توهین

 

کلام آخر

توهین در حالت کلی امری بسیار ناپسند می‌ باشد و در قوانین کشورهای مختلف نیز برای آن مجازات تعیین شده است. در این میان توهین به ارزش‌ ها و مقدسات یک جامعه چه مسلمان و چه غیر مسلمان نیز امری بسیار نامطلوب و ناپسند است و از نظر قانونی جرم است. به همین دلیل توصیه می‌ کنیم که در رفتار و گفتار خود بسیار دقت کنید زیرا ممکن است با انجام یک کار یا گفتن یک جمله در هنگامی که عصبانی هستید برای خود مشکلات بسیار زیادی ایجاد کنید. بخصوص اگر آن توهین به مقدسات، پیامبران و امامان باشد. زیرا اگر این توهین ساب النبی باشد به اعدام محکوم خواهید شد.

در صورتیکه در این زمینه به مشکلی برخوردید بهتر است ابتدا با یک وکیل کیفری مجرب مشورت کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره حضوری یا آنلاین دارید می توانید با ما تماس گرفته و برای مشاوره نوبت دریافت کنید. جعفرصادق دادگر وکیل ارومیه میتواند شما را راهنمایی کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *