طلاق یکی از راه های قانونی اتمام ازدواج دائم می باشد. یعنی طرفین برای اینکه رابطه ازدواج بین یکدیگر را از بین ببرند باید طلاق بگیرند. تا پس از طلاق حقوق و وظایفی که زوجین در قبال یکدیگر دارند از بین برود. در برخی موارد نیز ممکن است به جای طلاق با اصطلاح سه طلاقه رو به رو شوید. اگر با این مفهوم آشنا نیستید با این مطلب از وبسایت جعفرصادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه همراه باشید تا شما را با سه طلاقه کردن و شرایط قانونی آن آشنا کنیم.
سه طلاقه یعنی چه
سه طلاقه اصطلاحی است که طبق ماده ۱۰۵۷ قانون مدنی، اگر زنی سه بار پشت سر هم و در واقع بدون ازدواج با مرد دیگری به غیر از همسرش از همسرش طلاق بگیرد، دیگر برای بار چهارم نمی تواند با او ازدواج کند. زیرا ازدواج او با همسر سابقش از نظر شرعی حرام می باشد، مگر اینکه زن با مرد دیگری ازدواج کند و آن مرد فوت کند یا آن زن را طلاق دهد که در چنین شرایطی به آن مرد محلل گفته می شود.
محلل به معنای حلال کننده است که در واقع به کسی گفته می شود که زن برای ازدواج برای بار چهارم با همسر سابق باید با مرد دیگری ازدواج نماید و آن مرد فوت کند یا زن را طلاق بدهد.
فرق طلاق با سه طلاقه
طلاق یعنی پایان دادن شرعی و قانونی به ازدواج و جدا شدن زوجین می باشد. طلاق معمولا وقتی اتفاق می افتد که میان زوجین اختلاف و ناسازگاری و تنش وجود داشته باشد. طلاق با بطلان ازدواج فرق می کند، بطلان ازواج به معنای این است که ازدواج که صورت گرفته از ابتدا بی اعتبار و باطل بوده است. طلاق در اسلام به اختیار شوهر انجام می شود، ولی در مواردی زن می تواند حق طلاق را به دست بیاورد. در طلاق زوجین می توانند مجدداً با یکدیگر ازدواج کنند.
در همین جا می توان فرق این دو را فهمید. در طلاق زوجین تنها یک بار از یکدیگر جدا می شوند. اما در سه طلاقه زوجین سه بار با یکدیگر ازدواج کرده و طلاق می گیرند. برای بار چهارم ازدواج آنها حرام مس شود، مگر اینکه زن با مرد دیگری به عنوان محلل ازدواج نماید.
سه طلاقه در شیعه
در مذهب شیعه سه طلاقه کردن زن وقتی امکان پذیر است که مرد با زنی ازدواج کند او را طلاق دهد و دوباره در ایام عده یا پس از آن با همان زن ازدواج کند و او را طلاق دهد و باز هم در ایام عده یا بعد از آن برای بار سوم با او ازدواج کند و او را طلاق دهد. در این صورت همسر خود را سه طلاقه کرده است. در آیات ۲۲۹ و ۲۳۰ سوره بقره، حکم شرعی آن بیان شده است.
حکم سه طلاقه در اهل سنت
فقیهان اهل سنت و شیعه در این مورد با یکدیگر اختلاف نظر دارند. بر خلاف شیعیان، اهل سنت می توانند همسر خود را به یک باره سه طلاقه کنند. بدون نیاز به ازدواج های مکرر و فقط با سه بار تکرار کردن کلمه طلاق یا سه بار خواندن صیغه طلاق می توانند همسر خود را سه طلاقه کنند. برخی از افراد اهل سنت حتی از طریق تماس تلفنی و یا نامه همسرشان را طلاق داده اند. طبق گفته فقیهان شیعه با گفتن این جمله تنها یک طلاق اتفاق می افتد و برخی دیگر معتقدند که اصلا هیچ طلاقی اتفاق نمی افتد.
تکلیف مهریه در سه طلاقه کردن
در چنین شرایطی زوجین چه سه بار ازدواج کرده و سه بار طلاق گرفته باشند و چه به صورت عادی یک بار ازدواج کرده و یک بار طلاق گرفته باشند فرقی ندارد. هر بار ازدواج و طلاق مهریه خود را دارد و مرد باید مهریه مشخص شده برای هر نکاح را بپردازد. در خصوص دیگر مبانی و شروط ازدواج از جمله تمکین و نفقه هم به همین صورت می باشد. هر بار نکاح نفقه و تمکین خود را داشته، و هر نکاح حقوق مختص خود را به شوهر می دهد. بنابراین حقوق مختص زن چه در طلاق عادی و سه طلاقه بودن تفاوتی ندارد.
سه طلاقه در فقه حنفی
در فقه حنفی، مالکی و حنبلی سه طلاقه کردن زن در یک لفظ درست نیست و حرام است. اما در سایر مذهب ها از دیدگاه اهل سنت در یک لفظ و به صورت جمع صحیح می باشد.
ازدواج مجدد با زن سه طلاقه
قانون سه طلاقه کردن زوجه برای گرفتن تصمبمات عاقلانه می باشد. مطابق با ماده 1057 قانون مدنی ” زنی که سه بار پیاپی به زوجیت یک نفر بوده و طلاق گرفته است دیگر برآن مرد حرام می شود مگر اینکه پس از سه طلاق اول به عقد دائم یک مرد دیگر درآید و پس از وقوع نزدیکی با او آن مرد به واسطه طلاق یا فسخ نکاح و یا فوت مرد جدا و فراغ شده باشد مجددا می تواند با همسر قبلی خود ازدواج کند .”
چرا زن سه طلاقه بر شوهرش حرام می شود؟
همانطور که در بخش های قبلی نیز گفتیم در اهل سنت مردان می توانند با سه بار تکرار کلمه طلاق زن را سه طلاقه کنند. اما با توجه به گفته فقیهان شیعه، نمی توان این کار را کرد. با توجه به قوانین اسلامی اگر مرد سه بار به زن رجوع کند و سه بار طلاق بگیرد، مرد دیگر نمی تواند به همسر سابقش برای بار چهارم ازدواج کند، و آن زن برای آن مرد حرام می شود و زن باید با مرد دیگری که محلل عنوان می شود ازدواج کند و محلل فوت کند یا زن را طلاق بدهد تا زن دوباره بتواند با همسر اولش ازدواج کند.
در مورد اینکه چرا مرد برای ازدواج برای بار چهارم با همان زن، زن باید با مرد دیگری ازدواج کند، امام رضا (ع) می فرماید: دلیل اینکه زن باید با مرد دیگر با عنوان محلل ازدواج کند، نوعی توبیخ برای مردان است تا طلاق زن در بین آن ها سبک شمرده نشود تا زن ها مورد آزار و اذیت قرار نگیرند.
پس باید در مورد سوال اینکه چرا زن سه طلاقه بر شوهرش حرام می شود؟ باید بگوییم که با توجه به قوانین اسلامی شیعیان و اهل سنت زن پس از سه طلاقه شدن بر شوهرش حرام می شود.
سه طلاقه در قرآن
در آیات 229 و 230 سوره بقره خداوند می فرماید: الطَّلَاقُ مَرَّتَانِ… فَإِن طَلَّقَهَا فَلَا تَحِلُّ لَهُ مِن بَعْدُ حَتَّىٰ تَنكِحَ زَوْجًا غَيْرَهُ ۗ فَإِن طَلَّقَهَا فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا أَن يَتَرَاجَعَا إِن ظَنَّا أَن يُقِيمَا حُدُودَ اللَّـهِ
طلاق رجعی دوبار است و اگر مردی زن خود برای بار سوم طلاق بدهد زن برای شوهرش حرام می شود و برای مرد دیگر حلال نیست. مگر اینکه زن با مرد دیگری ازدواج کند و شوهر دوم زن را طلاق دهد. اگر زن و شوهر سابق برای بار چهارم به یکدیگر رجوع کنند گناه نیست. خداوند نیز سه طلاقه کردن زن را در یک مجلس و با سه بار تکرار کردن کلمه طلاق یا خواندن سه بار صیغه طلاق قابل قبول ندانسته و حتی پیامبر (ص) نیز ما را از انجام آن نهی کرده است.
شش طلاقه و نه طلاقه
تصور کنید زوجین باز هم با مشکل مواجه شوند و مرد زن را برای بار دوم سه طلاقه کند. در چنین شرایطی زن شش طلاقه می شود. حال اگر زن و مرد بخواهند برای بار هفتم با یکدیگر ازدواج کنند زن باید ابتدا با مرد دیگر ازدواج کند و آن مرد هم فوت کند یا زن را طلاق دهد. در این صورت زن می تواند برای بار هفتم با همسر اولش ازدواج کند.
حال اگر باز هم زوجین با مشکل و ناسازگاری مواجه شوند و مرد زن را برای بار سوم سه طلاقه کند در واقع زن نه طلاقه شده و زن تا ابد برای مرد حرام می شود و دیگر نمی توانند با یکدیگر ازدواج کنند.
جمع بندی
باتوجه به مطالب گفته شده در می یابیم که در قانون و شرع برای تعداد ازدواج زوجین مقررات خاصی وضع شده است. بنابراین اگر یک زوج چندین بار با یک دیگر ازدواج کرده و طلاق گرفته باشند، بهتر است با این قوانین و به ویژه سه طلاقه آشنا باشند. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و بتوانید با استفاده از آن تمام سوالات خود را در مورد سه طلاقه کردن زن پاسخ دهید.
درصورتیکه که در مورد مسائل خانوداگی نیاز به دریافت مشاوره دارید می توانید همین حالا با وکیل دادگربهترین وکیل خانواده در ارومیه تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. راه های ارتباطی با ما:
شماره تماس واتساپ : 09149613510
آی دی تلگرام : dadgar_lawyer
سوالات متداول
اگر زوجین 3 بار به صورت پیاپی با یکدیگر ازدواج کرده و طلاق بگیرند، دیگر نمی توانند با یکدیگر ازدواج کنند. مگر اینکه زن به نکاح مرد دیگری درآید و از او نیز طلاق بگیرد یا مرد فوت کند. پس از گذشت ایام عده مجددا می تواند با همسر قبلی خود که 3 بار طلاق گرفته اند ازدواج کند.
بله چنانچه مردی 3 بار با یک زن ازدواج کند، باید 3 بار به او مهریه بدهد. در مطلب بالا به طور مفصل به این موضوع پرداخته ایم.
بدون دیدگاه