در طول زندگی، فرد اختیار دارد اموالی که دارد را خرید و فروش کند، این حق برای هر کسی محفوظ است. اما قانون برای افراد زیر 18 سال سخت گیری بیشتری برای اختیار داشتن روی اموال کرده است تا از افراد با سن کم سوءاستفاده مالی صورت نگیرد. پس فرد باید 18 سال تمام داشته باشد تا اختیار امور مالی خود را بدست بگیرد. اما اگر شرایطی به وجود آمد که شخص زیر 18 سالی بخواهد کارهای مالی خود را خودش انجام دهد چه کاری باید بکند؟ گفته می شود که تحت این شرایط باید حکم رشد بگیرد اما حکم رشد چیست؟ با وبسایت جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه همراه باشید تا شما را به طور کامل با حکم رشد و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید آشنا کنیم.
محجور کیست؟
به کسانی که صاحب حق هستند اما توانایی اجرای حق و احقاق حق خود را ندارند محجور می گوییم. فردی که بالغ نشده و همچنین زیر 18 سال سن دارد محجور محسوب می شود. در اینجا تعریف دیگری لازم است؛ فرد نابالغ و بالغ کیست؟ فردی که به بلوغ شرعی نرسیده باشد نابالغ محسوب می شود. این بلوغ بر طبق شرع پس از اتمام نه سال قمری برای دختران و برای پسران پس از اتمام 15 سال قمری اتفاق می افتد. دختر ده ساله به عنوان مثال بالغ شده است اما رشید نیست. رشید به افرادی گفته میشود که سنشان بیشتر از 18 سال شمسی باشد. پس برای اینکه شخصی محجور نباشد باید بالغ و رشید باشد.
نکته ای که وجود دارد این است که ممکن است بعضی از افراد به علت معلولیت یا ناتوانی ذهنی بیشتر از 18 سال سن داشته باشند اما به دلیل ناتوانی که دارند همچنان محجور محسوب می شوند که این امر باید اثبات شود.
حکم رشد چیست؟
در برخی موارد فردی که زیر سن قانونی است نیاز دارد که امور اموال و دارایی های خود را، شخصا بدست بگیرد. در این موارد قانون امکانی را برای وی تعیین کرده است. بدین صورت که فرد باید بالغ شده باشد (طبق تعریف پاراگراف بالا) و سپس به دادگاه مراجعه کرده و رشد خود را اثبات کند و حکمی به عنوان حکم رشد بگیرد که با این حکم توانی اداره امور اقتصادی خود را دارا باشد. بلوغ شرط اصلی این موارد است و فرد حتما باید از نظر شرعی بالغ باشد سپس برای حکم رشد اقدام کند.
مراحل گرفتن حکم رشد
فرد بعد از رسیدن به سن بلوغ، دادخواستی را تقدیم دادگاه می کند، این دادخواست باید به همراه مدارک زیر باشد:
- سه قطعه عکس
- اصل و کپی شناسنامه
- پرداخت هزینه لازم برای انجام تعیین سن
سپس قاضی شخص را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد. پزشکی قانونی از لحاظ بالینی، شخص را معاینه می کند و در مرحله بعد، قاضی سوالاتی در زمینه های مختلف می پرسید و از این طریق سعی در احراز می کند. اگر قاضی به این نتیجه برسد که فرد رشید است و توانایی اداره امور را دارد به وی حکم رشد می دهد.
سوالاتی که قاضی از فرد میپرسد
سوالاتی که قاضی از شخص میپرسد به این سوالات شبیه است:
قیمت سکه و دلار چقدر است؟
کارت هوشمند و کارت ملی چه تفاوت هایی دارند؟
تورم چیست؟
چک چیست؟
جمع بندی
در این مطلب در مورد اینکه حکم رشد چیست صحبت کردیم و فهمیدیم که اگر فرد بخواهد زودتر از هیجده سالگی اداره امور مالی خود را بدست بگیرد باید اثبات کند که از لحاظ ذهنی توانایی این کار را دارد. این حکم با پرسیده شدن سوالاتی توسط قاضی و بررسی های جسمی پزشکی قانونی صورت می گیرد.
بدون دیدگاه