مفهوم تمکین چیست؟ چند نوع است و شامل چه مواردی می شود؟

انواع تمکین

همانطور که می دانید پس از انعقاد عقد میان زوجین یک سری مسئولیت و حقوق بر عهده هریک از آن ها قرار می گیرد. از جمله وظایفی که بر اساس شرع و قانون بر عهده زن و مرد قرار می گیرد، تمکین کردن می باشد. هنگامی که صحبت از تمکین می شود، بیشتر تمکین خاص از جانب زن بنظر می آید. اما در واقع تمکین، تکلیفی دو جانبه است که بر عهده زن و مرد قرار دارد. با جعفرصادق دادگر، وکیل خوب در ارومیه همراه باشید در ادامه می خواهیم شما را با انواع تمکین آشنا کنیم.

تمکین یعنی چه؟

تمکین در لغت به معنای قبول کردن و فرمان کسی را پذیرفتن می باشد. ممکن است با شنیدن اصطلاح تمکین اطاعت زن در مقابل خواسته های همسرش در ذهنتان تداعی شود. در صورتیکه تمکین در قانون ما هم برای زن و هم برای مرد تعریف شده است و هر دو طرف موظف به تمکین می باشند. تمکین در کل به دو نوع تقسیم می شود که ادامه به معرفی هر دو خواهیم پرداخت.

تمکین یعنی چه

انواع تمکین

در قانون و عرف جامعه ما تمکین به طور کلی در دو معنای عام و خاص به کار می رود که با یک دیگر متفاوت نیز می باشند. به همین دلیل شناخت هر دو نوع و تفاوت های آن ها با یکدیگر امری بسیار مهم می باشد.

  1. تمکین عام
  2. تمکین خاص

تمکین عام

تمکین عام | انواع تمکین

تمکین در اصطلاح حقوقی یعنی اطاعت زن از مرد در امور زندگی. یعنی زن موظف می باشد اموری چون عدم خروج از منزل بدون اجازه شوهر، حسن معاشرت با شوهر که شامل اعمالی چون نظافت و آرایش زن برای شوهر می باشد، سکونت در منزلی که شوهر انتخاب کرده است و … را انجام دهد. همچنین مطابق با ماده 1108 قانون مدنی ” هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود ”

تمکین خاص | انواع تمکین

تمکین خاص نیز در مورد اطاعت زنان از وظایف زناشویی و جنسی مطرح می شود. زن موظف می باشد تمام نیازهای متعارف و ممکن مرد در رابطه زناشویی را برطرف کند، مگر اینکه مانع شرعی و موجهی برای عدم تمکین وجود داشته باشد. بنابراین در این نوع تمکین مواردی که زن مجاز است تمکین نکند نیز وجود دارد. برای مثال مرد یکی از بیماری های مقاربتی را داشته باشد.

یکی از مهم ترین مواردی که در آن زن می تواند از تمکین خاص امتناع کند حق حبس می باشد. به این صورت که مطابق با ماده 1085 قانون مدنی ” زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده ، از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد، امتناع کند مشروط به اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود ” .

تمکین خاص

دلایل موجه برای عدم تمکین زوجه

گاهی نیز شرایطی پیش می آید که در هر دو مورد از انواع تمکین، زوجه می تواند از تمکین خودداری کند بدون اینکه نفقه او قطع شود. این موارد عبارت اند از:

  • زن در دوره عادت ماهانه باشد یا در دوره نفاس. دوره نفاس 6-4 هفته بعد از زایمان است.
  • مرد بیماری‌ های مقاربتی داشته باشد.
  • زن از حق حبس استفاده کرده باشد.
  • ثابت شود که سکونت زن در منزل شوهر ضرر و زیان مالی، شرافتی و بدنی دارد.
  • زن ثابت کند منزلی که شوهرش برای او تعیین کرده است مناسب شأن او نیست.

 

جمع بندی

تمکین دارای انواع مختلفی است که می توان گفت به طور کلی به دو دسته عام و خاص تقسیم می شود. عدم رعایت هر کدام پیامدهای مختلفی برای زوجه می تواند داشته باشد. بنابراین بهتر است با مفهوم هر دوی آن ها آشنا باشید تا در صورت نیاز بتوانید از حقوق خود به درستی دفاع کنید. عدم تمکین این روزها در دعاوی خانوادگی بسیار زیاد شده است، اما با این حال زوجین در این مورد حقوق خود را به درستی نمی شناسند. بنابراین بهتر است اگر در این زمینه مشکلی داشتید با یک وکیل خوب مشورت کنید که در این میان می توانید از راهنمایی ها و مشاوره های جعفر صادق دادگر، بهترین وکیل خانواده در ارومیه نیز بهره مند شوید.

برای برقراری ارتباط با جعفرصادق دادگر، بهترین وکیل ارومیه می توانید با شماره 09149613510 تماس بگیرید. همچنین می توانید به همین شماره در تلگرام و یا واتساپ پیام دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *